„Mufti“ podržao Vučića: ON je najbolje rešenje za Bošnjake

Lider Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Muamer Zukorlić pozvao je danas sve Bošnjake i ostale građane da na predstojećim predsedničkim izborima podrže kandidata vladajuće koalicije Aleksandra Vučića

0

Lider Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Muamer Zukorlić pozvao je danas sve Bošnjake i ostale građane da na predstojećim predsedničkim izborima podrže kandidata vladajuće koalicije Aleksandra Vučića.

Zurkolić je, na konferenciji za medije, istakao da je ta odluka najbolja za Bošnjake u Srbiji.

„Presudni u podršci Vučiću su bili interesi naroda koji predstavljamo, građana koji su nam dali podršku na prošlim izborima“, rekao je Zukorlić.

Kako je objasnio, Vučić je u više navrata javno izrazio svoju opredeljenost politici dijaloga i pomirenja, naglašavajući, kako je rekao, da od odnosa između Srba i Bošnjaka zavisi mir i stabilnost u Srbiji i regionu.

„Pratili smo i izjave i ponašanje predsedničkog kandidata Aleksandra Vučića proteklih nedelja i uverili se da mu je stalo do dijaloga sa Bošnjacima, pa i po pitanjima koja nisu bila prijatna, posebno u odnosima sa BiH“, ukazao je Zurkolić.

Zukorlić je dodao i da ta stranka, za svoju podršku, neće dobiti nikakvu kontra-uslugu za svoju podršku, jer, kako je rekao, ta odluka je investicija u budućnost.

On je dodao da emocije, za koje „uvek ima materijala u našoj krvavoj i gorkoj prošlosti“, treba ostaviti po strani, da ih se ne treba odricati, ali da ne smeju biti presudne u donošenju hrabrih i važnih odluka.

Prema njegovim rečima, odluci o podršci Vučiću prethodilo je uverenje da je među njegovim političkim prioritetima stabilnost, očuvanje mira i unapređenje odnosa kroz dijalog i puno pomirenje.

„Ova odluka ne predstavlja nikakav međupartijski dogovor, niti je čak vrsta nagrade Vučiću. To je naša investicija za koju verujemo da jednako donosi efekte za Bošnjake u Srbiji, sve građane u Sandžaku, ali i za Srbiju i većinski i ostale manjinske narode u Srbiji“, rekao je Zukorlić.

Kada je reč o podršci ostalim kandidatima, Zukorlić je rekao da bi to bilo neozbiljno „obzirom na to da većina od tih kandidata nema nikakve šanse da pobedi na izborima“.

„A oni koji se favorizuju kao konkurenti, nažalost imamo iskustva koja nisu tako dobra, i to ne daleka ideološka, već praktična, politička operativna iskustva“, rekao je Zukorlić.

Lider Bošnjačke demokratske zajednice je podvukao i da je rukovodstvo BDZ-a u razgovorima sa Vučićem i resornom ministarkom Zoranom Mihajlović uvereno da će u Sandžaku biti razvijana saobraćajna infrastruktura, koja će, kako je rekao, doprineti razvoju tog dela Srbije.

On je ukazao na auto-put u okviru Koridora 11, koji bi, kako je rekao, trebalo da ide preko Peštera, ali i na auto-put Beograd – Sarajevo, čija ruta ne bi trebalo da izbegne Sandžak.

„Tek sa takvim otvaranjem, uključujući i našu ideju o aerodromu na prostoru Sandžaka i zahtev za železničkom prugom, gasovodom i kliničkim centrom, sa tim velikim projektima siguran sam da Sandžak kreće novim putem“, rekao je Zurkorlić.

To će, smatra Zukorlić, doprineti smanjenju tenzija između Bošnjaka i Srba koje, kako je rekao, proizilaze iz ekonomsko-socijalnog stanja.

Lider BDZ je izneo i zamerke na rad aktuelne vlade kada je reč o važnim pitanjima za Bošnjake, navodeći primer nedovoljne zastupljenosti Bošnjaka u državnim organima, poput policije, pravosuđa i poreske uprave.

„Zamerka je i pitanje islamske zajednice gde, osim najava i lepih reči, nemamo ozbiljne korake u pogledu rešavanja problema jedinstva islamske zajednice“, rekao je Zukorlić i dodao da aktuelna vlast nema adekvatan odnos prema, kako je rekao, islamskoj zajednici koja zastupa većinu muslimana u Srbiji.

TANJUG

POSTAVI ODGOVOR

*