„Мујо есесовци“: Како су Вермахт и НДХ створили Ханџар дивизију

У време распада Југославије служили су као „светли пример“, а бошњачко хрватска војска стварала је јединице од милоште назване Ханџар дивизија

0

Дивизију, или 13. оружану брдску СС Ханџар дивизију, названу по сабљи турских аскера у време Отоманске империје, створила је 1943. нацистичка Немачка и Хајнрих Химлер. Вођа Хитлерових есесоваца имао је романтична запажање о босанским муслиманима, а и лично је био фасциниран исламом, верујући да ова вера ствара неустрашиве војнике. Његова визија била је да створи борбену јединицу састављену искључиво од муслимана из Босне, по угледу на сличне дивизије из периода Аустроугарске монархије.

13. СС брдска дивизија Ханџар, takozvana Handžar divizija; Izvor: Wikipedia Creative Commons / Bundesarchiv
13. СС брдска дивизија Ханџар, такозвана Ханџар дивизија

Свака јединица у дивизији имала је младог муфтију као духовну потпору, а многи имами учествовали су у регрутацији. Априла 1943. сакупили су 12.000 војника, да би до краја 1945. њихов број порастао на 21.000. Припадници дивизије положили су заклетву Хитлеру и Павелићу. Пет припадника Хитлер је одликовао Гвозденим крстом.

Историјски записи из 1943. сматрају да су војници Ханџар дивизије били једино заинтересовани за одбрану својих домова након упада четника, иако им је Химлер наменио мисију уништења партизана и четника у име расне супериорности над Јеврејима. Испрва су, према неким изворима, нерадо учествовали у акцијама нациста у Србији. Тито је понудио амнестију за све оне дивизионаре који приђу партизанима. Међутим, Ханџар дивизија убрзо је постала мултиетничка СС јединица, па су се осим босанских муслимана у њу регрутовали и Хрвати из Независне државе Хрватске, као и југословенски фолксдојчер официри. Вермахт је у то време увелико „освежавао“ чистокрвне немачке трупе војницима других националности са окупираних територија. Више од половине од око 900.000 есесоваца нису били Немци, већ Данци, Холанђани, Белгијанци и Французи. Само је Јеврејима и Африканцима приступ био забрањен, да се идеологија не изневери комплетно.

Због покушаја да створе аутономну Босну и Херцеговину, честог дезертерства и осипања људства, пребачени су из Босне у Хрватску. Одатле су прешли Саву и оправдали сврху свог настанка.

За кратко време колико је постојала, Ханџар дивизија добила је епитет „злогласна“ и прославила се покољима српског становништва. Хитлер је ове операције звао „одржавање мира“. Од октобра до марта 1944. дивизија је починила огроман број свирепих злочина над Србима у Срему и у североисточној Босни. Један од команданата, Фрањо Матијас, касније ће пред Народним судом да изјави: „Ови људи су клали све на што су наилазили, а што није носило фес. Било је случајева да је официр који је био на челу колоне видео како људи раде на њиви. Кад се доцније окренуо, могао је видети да ти људи који су малочас радили на њиви више нису били живи. Шиптари, чим би их приметили, једноставно би излазили из колоне и клали их“.

Остаће упамћени по масакрирању рањених и заробљених партизана, убијању старих и деце, а нарочиту свирепост показивали су према младим женама које су најпре силовали, одсецали им делове тела и на крају убијали.
13. СС брдска дивизија Ханџар, takozvana Handžar divizija; Izvor: Wikipedia Creative Commons / Bundesarchiv

Када је пораз Немачке био на видику, Ханџар дивизија пребацила се у Мађарску где се неуспешно борила против Црвене армије. Повлачећи се, стигли су на територију Рајха где су чекали долазак западних војника. Предали су се Британцима и пребачени у логор у Риминију. Већина их је ослобођена, а мањи број официра предат је југословенским властима које су их, да све буде по протоколу, осудиле на смрт.

Тренинг у Нојхамеру, граду у тадашњој Шлезији, данашњој Пољској, догодио се након што су се наводно пропартизански чланови дивизије побунили док су тренирали у Француској, заробили немачко особље и убили неколико немачких официра. Побуна је угушена, а дивизија је пребачена у Немачку да доврши обуку. Немци су били толико одушевљени напретком Ханџара, да су измислили кованицу „Мујо“ за босанске муслимане.

У време распада Југославије служили су као „светли пример“, а бошњачко-хрватска војска стварала је јединице од милоште назване Ханџар дивизија. О њој се мало говори, појавила се само у филму „Велики транспорт“ Вељка Булајића.

Љиљана ЈОРГОВАНОВИЋ, ЊусвикСрбија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*