Mundijal se zloupotrebljava za podrivanje odnosa Rusije i Zapada

0

Do početka Svetskog prvenstva u fudbalu ostalo je nešto više od dva meseca, a u Rusiji se obavljaju poslednje pripreme za taj veliki događaj. Posebna pažnja posvećuje se bezbednosti. Upravo je to bila jedna od tema sedme Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti, koja je danas završena u glavnom gradu Rusije.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Ruske Federacije Igor Zubov je rekao da bezbednosne službe proveravaju umešanost u terorističku i ekstremističku delatnost svakog volontera koji bi trebalo da bude angažovan za vreme šampionata.

„Trenutno se na osnovu razmene informacija između bezbednosnih organa i sportskih saveza, kao i grupa navijača, prikupljaju informacije o tzv. ’grupama rizika‘. Proveravaju se svi kandidati-volonteri i njihova umešanost u terorističku i ekstremističku delatnost“, rekao je Zubov.

Kako je naveo, već je izvršena kontrola antiterorističke zaštićenosti objekata u kojima će se održavati prvenstvo. Na svakom objektu utvrđene su zone odgovornosti — biće uspostavljene zabranjene zone, ograničiće se kretanje transporta, letovi dronova i održavanje javnih događaja.

Razrađene su mere bezbednosti na potencijalno opasnim mestima na kojima su mogući sukobi između grupa navijača, ali i na svim drugim mestima.

Takođe, biće formirana i turistička policija, koja neće brinuti samo o bezbednosti gostiju nego će im i pomagati u različitim situacijama.

Podrivanje odnosa Rusije i Zapada

POSTAVI ODGOVOR

*