Мусолини је пре 80 година дао изјаву за српске новине: „Италија и Југославија су Европи показале пут“

0

– Стварајући услове трајног и сигурног мира, Југославија и Италија показале су Европи пут – рекао је српском новинару „Времена“ Бенито Мусолини, пред само избијање Другог светског рата 1938. године.

На насловној страни „Времена“ од пре осам деценија изашао је потпис – лично Дучеа, односно Мусолинија. Италијански председник Владе дао је изјаву југословенском листу на дан годишњице југословенско-италијанског пакта.

Непосредно пре рата, оснивач фашизма у Италији је на сав глас хвалио односе двеју земаља.

– Београдски споразуми били су резултати прецизне одлуке Југославије и Италије да створе између себе сталнсе услове безбедности и мира. Они су поставили основе чврстог и делотворног споразума између два народа. Искуство ове прве године показало је колико је овај споразум укорењен код наша два народа и колико он дубоко одговара животним интересима двеју земаља – поручио је Мусолини Југословенима.

Он је додао да су, „стварајући услове трајног и сигурног мира, Југославија и Италија показале су Европи јасан доказ о основним директивама њихове политике“.

– Сарађујући отада лојално и блиско између себе, оне су показале Европи пут, који треба следити, да се у доносима између држава учине конструктивна и трајна дела – рекао је Дуче.

Југославија да не стрепи од рада – са свима је у добрим односима

Док у том тренутку, 25. марта 1938. године цела Европа „звецка оружјем“, главне теме у листу „Време“ су наоружање у Француској и победе Франка у Шпанији, преноси „Данас“.

У Југословенском Сенату се такође спекулисало о рату, а један сенатор је изјавио:

– Ми не знамо ни дан ни час када ће нови судњи дан да се свали на Европу, која још превија своје ране од четворогодишњег ужасног рата – рекао је он.

Сенатор је ипак био убеђен да Југославија нема ни зашто да стрепи, јер је са свим странама у добрим односима.

Шта је још занимало читаоце пре 80 година, можете прочитати у дигиталном издању Народне библиотеке Србије.

 

 

Данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*