На америчкој телевизији Н1 рекао да је Америка Трећи рајх и да је НАТО рекеташ!

0

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић у јутарњем програму на америчкој телевизији Н1 говорећи о непримереним изјавама амбасадора Кајла Скота изјавио је да је НАТО рекеташка организација и да Србија нема добре односе са Америком зато што то жели, него зато што мора као са Трећим рајхом. Током емисије је дошло до жучне дискусије аналитичара Анђелковића са водитељком Мињом Милетић у којој је водитељка упорно заступала и бранила интересе Америке док их је Анђелковић критиковао.

Анђелковић: Морамо да бранимо своју перспективу посматрања. Била је агресија на Србију. Генерали који су бранили нашу земљу свакако за нас нису ратни злочинци чак и ако их Хаг осуди. Ми знамо шта је истина. То је одбрана Србије од спољне агресије. Мислим да је крајње непримерено што амерички амбасадор, амбасадор земље која је била носилац те агресије, ту тему уопште и покреће. Ако то већ ради, онда мора да добије одговор. По мом мишљењу влада Србије се сувише уздржава. Напросто око таквих ствари мора да постоји консензус: То је била агресија и о томе не дискутујемо на други начин.

Водитељка: Добро али ево кад би неко погледао изјаве министра Дачића и министра Вулина а да не зна ништа о односима САД и Србије, до каквих закључака би могли да дођемо?

Анђелковић: Знате, требало би онда погледати изјаве америчког амбасадора па да размишљамо о закључцима јер он је започео читаву ствар враћањем на причу из ’99. Можемо да се правимо да ту тему много не примећујемо и да причамо о другим стварима али ако се ствар врати на ’99. ако се врати на то све што се тада дешавало, наравнод а ће одговори Србијие бити да је у питању агресија. У питању је покушај отмице Косова, без подршке УН бомбардовање суверене земље. Знате, причамо о ратним злочинима а ко је од америчких генерала одговарао за убијање цивила у Нишу, Београду и многим другим градовима, тако да читава ствар је смешна, рећи да је неко ратни злочинац зато што га је осудио суд који је у исто време пустио Орића или пустио Харадинаја је крајње смешно и некоректно.

Водитељка. Па добро, причаћемо о томе али причаћемо о томе како је дошло до тог проблема и шта је био повод, међутим интересује ме ваше мишљење. Да ли је ваше мишљење то, да ли Александар Вулин који даје такве изјаве говори у име владе Србије и владајуће коалиције?

Анђелковић: Ја се надам да говори. Било би погубно ако не говори. Било би погубно ако би се од њега оградио. Знате, а тема у нашим медијима чиними се требала би да буде, шта је рекао амерички амбасадор, зашто се на тих начин наставља агресија на Србију, зашто се прича о нечћему о чему не би требало да се прича ако се желе бољи односи а не то како је неки наш министар реаговао на то.

Водитељка: Добро, дакле…

Анђелковић: Знате, ја морам да вам кажем, да је мени драго што се такве ствари дешавај. Ја сам противник евроатланског курса и веома волим када се такве ствари десе да се подсети српска јавност да ли су нам стварно постали пријатељи…

Водитељка: Добро, генерал Лазаревић је осуђен за злочин, односно протеривање албанских цивила…

Анђелковић: Добро да ли је неко од НАТО генерала осуђен због убијања српских цивила? Причамо о Хашком суду који је пустио Орића или Харадинаја и то треба да објаснимо да ли то је то суд?

Водитељка: Причаћемо и о томе наравно, е сад ви сте рекли да су усаглашене те поруке које можемо да чујемо…

Анђелковић:  Ја се надам да су усаглашене, ја се надам то није само индивидуални став Вулина.

Водитељка: Знате зашто вас то питам, ако у једном дану Дачић поручује амбасадору Скоту да гледа своја посла, поручује Харадинају да ће завршити у затвору, министар Вулин се чуди и пита да не треба да хвали бомбардовање Србије, можда и одцепљење Косова. С друге стране премијерка поручује да је Србија поуздан партнер НАТО, председник Вучић каже да је све боља сарадња са НАТО?

Анђелковић: Одговорити је врло лако, мало нам треба историсјких паралела. Вратимо се у ’41. када је Србија била окружена тројним пактом и гледала је да му не приђе а да избегне да изврше на нас агресију. Знате, мале земље су принуђене да са великима, чак и када знају агресори и да су им много лошега учинили балансирају да спрече нове несреће. Ја не доживљавам уопште НАТо као пријатељску организацију. Нато је регионални рекеташ! Ми се трудимо да одржавамо што боље односе са НАТО да нам неби неку нову несрећу учинили. А када покрену овакву причу као што је ревизија бомбардовања када покушавају да нам наметну кривицу за сопствену агресију наравно да ће министри владе Србије реаговати, јер ова земља се зове Србија и штити своје националне интересе, не зове се НАТО протекторат.

Водитељка: Добро, јел сте завршили?

Анђелковић: Наравно, а јел вама смета ако завршим? Знате ја имам утисак као да желите да браните НАТО и америчку амбасаду!

Водитељка: Није нико… ево сачекајте прво…толико сте убрзали причу да не могу ни ја да вас испратим…

Анђелковић: Па ви се стално враћате на то.

Водитељка: Неее ја само желим да видимо поруке које министар Вулин или Дачиш шаљу, ви сте рекли да се надате да је политика коју влада Србије води конзистентна. Видимо различите поруке. Друго ми смо признали хашки суд то исто треба да објаснимо нашим гледаоцима.

Анђелковић: Знате, ми смо признали и да је Косово окупирано, прихватили смо Кумановски споразум, повукли смо војску. Нисмо признали зато што мислимо да је добро да НАТО дође на Косово, да ће НАТо учинити нешто за просперитет Косова или српске заједнице, већ смо бомбардовани. Извршена је на нас агресија и нисмо могли више томе да се одупиремо па смо се повукли. Тако смо прихватили и Хашки трибунал. Овде се ради о нечему што је резултат насиља а ми смо мала земља која не може главом кроз зид па се некако прилахођава да избегне нове несреће. Причамо о избегавању нових несрећа.

Водитељка: Ми причамо о ономе што је изјавио Вулин. Кајл Скот: Зашто се злочинци третирају као хероји? Дакле све је почело тиме, то је твит амбасадора Скота.

Анђелковић: Извините, а вама није необично да представник земље која је од Вијетнама до Косова починила грдне злочине некога прозива због злочина? Необично ми је да избегавате да се осврнете на изјаву представника велике силе која широм света зло доноси!

Водитељка: Ко зло доноси?

Анђелковић: У Вијетнаму шта је радила Америка? А шта у Авганистану, Ираку, на Косову? Јел то …

Водитељка: Да ли је то поли9тика владе да ми имамо најбоље могуће односе са САД…

Анђелковић: У једном моменту смо имали изванредне односе и са Трећим рајхом јер смо се бојали агресије па смо избегавали да се замеримо…Ја вас питам да ли ви као телевизија која је Америчка, по власничкој структури браните политику САД чак и када се она заснива на агресији?

Водитељка: Па како тако причате? Па није Америчка прво то а друго ми не бранимо него само …

Анђелковић: Избегавате да се осврнете на ставове америчког амбасадора који нам прича о нечему што није у домену његовог посла ако жели добре односе са Србијом, некоме ко уместо да ћути о агресији из ’90- оптужује наше генерале који су бранили своју земљу.

Водитељка: Генерал Лазаревић је оптужен за злочин протеривања албанских цивила…

Анђелковић: Знате, Хашки трибунал није озбиљан трибунал који пусти Орића или Харадинаја

Остатак ове жучне дискусије можете погледати на линку америчке телевизије Н1:

http://rs.n1info.com/a334699/Vesti/Vesti/Andjelkovic-o-medijima-Vulinu-i-americkom-ambasadoru.html

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*