Na američkoj televiziji N1 rekao da je Amerika Treći rajh i da je NATO reketaš!

0

Politički analitičar Dragomir Anđelković u jutarnjem programu na američkoj televiziji N1 govoreći o neprimerenim izjavama ambasadora Kajla Skota izjavio je da je NATO reketaška organizacija i da Srbija nema dobre odnose sa Amerikom zato što to želi, nego zato što mora kao sa Trećim rajhom. Tokom emisije je došlo do žučne diskusije analitičara Anđelkovića sa voditeljkom Minjom Miletić u kojoj je voditeljka uporno zastupala i branila interese Amerike dok ih je Anđelković kritikovao.

Anđelković: Moramo da branimo svoju perspektivu posmatranja. Bila je agresija na Srbiju. Generali koji su branili našu zemlju svakako za nas nisu ratni zločinci čak i ako ih Hag osudi. Mi znamo šta je istina. To je odbrana Srbije od spoljne agresije. Mislim da je krajnje neprimereno što američki ambasador, ambasador zemlje koja je bila nosilac te agresije, tu temu uopšte i pokreće. Ako to već radi, onda mora da dobije odgovor. Po mom mišljenju vlada Srbije se suviše uzdržava. Naprosto oko takvih stvari mora da postoji konsenzus: To je bila agresija i o tome ne diskutujemo na drugi način.

Voditeljka: Dobro ali evo kad bi neko pogledao izjave ministra Dačića i ministra Vulina a da ne zna ništa o odnosima SAD i Srbije, do kakvih zaključaka bi mogli da dođemo?

Anđelković: Znate, trebalo bi onda pogledati izjave američkog ambasadora pa da razmišljamo o zaključcima jer on je započeo čitavu stvar vraćanjem na priču iz ’99. Možemo da se pravimo da tu temu mnogo ne primećujemo i da pričamo o drugim stvarima ali ako se stvar vrati na ’99. ako se vrati na to sve što se tada dešavalo, naravnod a će odgovori Srbijie biti da je u pitanju agresija. U pitanju je pokušaj otmice Kosova, bez podrške UN bombardovanje suverene zemlje. Znate, pričamo o ratnim zločinima a ko je od američkih generala odgovarao za ubijanje civila u Nišu, Beogradu i mnogim drugim gradovima, tako da čitava stvar je smešna, reći da je neko ratni zločinac zato što ga je osudio sud koji je u isto vreme pustio Orića ili pustio Haradinaja je krajnje smešno i nekorektno.

Voditeljka. Pa dobro, pričaćemo o tome ali pričaćemo o tome kako je došlo do tog problema i šta je bio povod, međutim interesuje me vaše mišljenje. Da li je vaše mišljenje to, da li Aleksandar Vulin koji daje takve izjave govori u ime vlade Srbije i vladajuće koalicije?

Anđelković: Ja se nadam da govori. Bilo bi pogubno ako ne govori. Bilo bi pogubno ako bi se od njega ogradio. Znate, a tema u našim medijima činimi se trebala bi da bude, šta je rekao američki ambasador, zašto se na tih način nastavlja agresija na Srbiju, zašto se priča o nečćemu o čemu ne bi trebalo da se priča ako se žele bolji odnosi a ne to kako je neki naš ministar reagovao na to.

Voditeljka: Dobro, dakle…

Anđelković: Znate, ja moram da vam kažem, da je meni drago što se takve stvari dešavaj. Ja sam protivnik evroatlanskog kursa i veoma volim kada se takve stvari dese da se podseti srpska javnost da li su nam stvarno postali prijatelji…

Voditeljka: Dobro, general Lazarević je osuđen za zločin, odnosno proterivanje albanskih civila…

Anđelković: Dobro da li je neko od NATO generala osuđen zbog ubijanja srpskih civila? Pričamo o Haškom sudu koji je pustio Orića ili Haradinaja i to treba da objasnimo da li to je to sud?

Voditeljka: Pričaćemo i o tome naravno, e sad vi ste rekli da su usaglašene te poruke koje možemo da čujemo…

Anđelković:  Ja se nadam da su usaglašene, ja se nadam to nije samo individualni stav Vulina.

Voditeljka: Znate zašto vas to pitam, ako u jednom danu Dačić poručuje ambasadoru Skotu da gleda svoja posla, poručuje Haradinaju da će završiti u zatvoru, ministar Vulin se čudi i pita da ne treba da hvali bombardovanje Srbije, možda i odcepljenje Kosova. S druge strane premijerka poručuje da je Srbija pouzdan partner NATO, predsednik Vučić kaže da je sve bolja saradnja sa NATO?

Anđelković: Odgovoriti je vrlo lako, malo nam treba istorisjkih paralela. Vratimo se u ’41. kada je Srbija bila okružena trojnim paktom i gledala je da mu ne priđe a da izbegne da izvrše na nas agresiju. Znate, male zemlje su prinuđene da sa velikima, čak i kada znaju agresori i da su im mnogo lošega učinili balansiraju da spreče nove nesreće. Ja ne doživljavam uopšte NATo kao prijateljsku organizaciju. Nato je regionalni reketaš! Mi se trudimo da održavamo što bolje odnose sa NATO da nam nebi neku novu nesreću učinili. A kada pokrenu ovakvu priču kao što je revizija bombardovanja kada pokušavaju da nam nametnu krivicu za sopstvenu agresiju naravno da će ministri vlade Srbije reagovati, jer ova zemlja se zove Srbija i štiti svoje nacionalne interese, ne zove se NATO protektorat.

Voditeljka: Dobro, jel ste završili?

Anđelković: Naravno, a jel vama smeta ako završim? Znate ja imam utisak kao da želite da branite NATO i američku ambasadu!

Voditeljka: Nije niko… evo sačekajte prvo…toliko ste ubrzali priču da ne mogu ni ja da vas ispratim…

Anđelković: Pa vi se stalno vraćate na to.

Voditeljka: Neee ja samo želim da vidimo poruke koje ministar Vulin ili Dačiš šalju, vi ste rekli da se nadate da je politika koju vlada Srbije vodi konzistentna. Vidimo različite poruke. Drugo mi smo priznali haški sud to isto treba da objasnimo našim gledaocima.

Anđelković: Znate, mi smo priznali i da je Kosovo okupirano, prihvatili smo Kumanovski sporazum, povukli smo vojsku. Nismo priznali zato što mislimo da je dobro da NATO dođe na Kosovo, da će NATo učiniti nešto za prosperitet Kosova ili srpske zajednice, već smo bombardovani. Izvršena je na nas agresija i nismo mogli više tome da se odupiremo pa smo se povukli. Tako smo prihvatili i Haški tribunal. Ovde se radi o nečemu što je rezultat nasilja a mi smo mala zemlja koja ne može glavom kroz zid pa se nekako prilahođava da izbegne nove nesreće. Pričamo o izbegavanju novih nesreća.

Voditeljka: Mi pričamo o onome što je izjavio Vulin. Kajl Skot: Zašto se zločinci tretiraju kao heroji? Dakle sve je počelo time, to je tvit ambasadora Skota.

Anđelković: Izvinite, a vama nije neobično da predstavnik zemlje koja je od Vijetnama do Kosova počinila grdne zločine nekoga proziva zbog zločina? Neobično mi je da izbegavate da se osvrnete na izjavu predstavnika velike sile koja širom sveta zlo donosi!

Voditeljka: Ko zlo donosi?

Anđelković: U Vijetnamu šta je radila Amerika? A šta u Avganistanu, Iraku, na Kosovu? Jel to …

Voditeljka: Da li je to poli9tika vlade da mi imamo najbolje moguće odnose sa SAD…

Anđelković: U jednom momentu smo imali izvanredne odnose i sa Trećim rajhom jer smo se bojali agresije pa smo izbegavali da se zamerimo…Ja vas pitam da li vi kao televizija koja je Američka, po vlasničkoj strukturi branite politiku SAD čak i kada se ona zasniva na agresiji?

Voditeljka: Pa kako tako pričate? Pa nije Američka prvo to a drugo mi ne branimo nego samo …

Anđelković: Izbegavate da se osvrnete na stavove američkog ambasadora koji nam priča o nečemu što nije u domenu njegovog posla ako želi dobre odnose sa Srbijom, nekome ko umesto da ćuti o agresiji iz ’90- optužuje naše generale koji su branili svoju zemlju.

Voditeljka: General Lazarević je optužen za zločin proterivanja albanskih civila…

Anđelković: Znate, Haški tribunal nije ozbiljan tribunal koji pusti Orića ili Haradinaja

Ostatak ove žučne diskusije možete pogledati na linku američke televizije N1:

http://rs.n1info.com/a334699/Vesti/Vesti/Andjelkovic-o-medijima-Vulinu-i-americkom-ambasadoru.html

POSTAVI ODGOVOR

*