Na današnji dan 1944. godine Britanci i Amerikanci bombardovali Niš

0

Na današnji dan 1944. godine britanski i američki bombarderi zasuli su drugi put u Drugom svetskom ratu Niš tepihom bombi, usmrtivši najmanje 50 srpskih civila. Izvlačenje mrtvih i ranjenih trajalo je punih šest dana.

Žrtve drugog bombardovanja još nisu bile ni sahranjene, a Englezi i Amerikanci su se ponovo, treći put, ustremili na Niš, koji je razaran čak 15 puta.

Bilo je to u sredu, 5. aprila 1944. Na bespomoćne Nišlije Englezi i Amerikanci su preko Titovog Vrhovnog štaba izručili 248 bombi, od kojih samo tri nisu eksplodirale. Život je izgubilo 88, a teže i lakše je ranjeno 184 ljudi, žena i dece. Nisu poštedeli ni Sabornu crkvu, ikonostas, pevnicu i oltar.

U vazduh su leteli čak i posmrtni ostaci onih nesrećnika koje su ti isti Englezi i Amerikanci pobili prilikom ranijih bombardovanja Niša. Gradsko groblje bilo je potpuno razrovano, krstovi s kolektivnih grobnica oskrnavljeni.

Besomučno anglo-američko razaranje desetina srpskih i crnogorskih gradova, varoši i sela, započeto 20. oktobra 1943. a okončano 18. septembra 1944. godine, jedna je od većih nedoumica naše novije istorije. Ključne karike te enigme uglavnom su zamagljene, piše Politika.

Prva žrtva naših zapadnih „saveznika“ bio je Niš. Bila je sreda, 20. oktobar 1943. godine. Časovnici su pokazivali da je 13 časova i 3 minuta. U niskom letu, uz zaglušujući zvuk motora, Nišu se približavalo nekoliko desetina bombardera.

Lebdeći između straha i nade, Nišlije upiru poglede ka nebu. Samo koji sekund kasnije, neverica prerasta u šok. Zaglušujući huk avionskih motora meša se s potmulim eksplozijama koje se čuju sa svih strana. Iz guste prašine, koja je prekrila ceo grad, čuju se samo vapaji.

Najviše iz najsiromašnijih delova grada, smeštenih oko železničke stanice. U ruševinama, život je izgubilo više od 250 ljudi, žena i dece. Nemački objekti u Nišu pretrpeli su samo manja oštećenja.

 

Niške vesti

POSTAVI ODGOVOR

*