На друштвеним мрежама за СНС 39,1 одсто на изборима у БГ

0

Листа СНС освојила би у Београду 39,1 одсто гласова, показало је истраживање и анализа коју је на основу више хиљада објава на друштвеним мрежама спровео центар ОСИЦ (Опен Соурце Интеллигенце Центар) из Београда, а таква врста истраживања спроведена је први пут у Србији, преноси данас „Ало“.

Како наводи лист, такво истраживање до сада је у свету показало изузетну прецизност, па је тако процењен тачан исход референдума у Великој Британији о изласку из ЕУ, као и резултат последњих америчких председничких избора.

Према истраживању, после СНС следе листе које предводе Александар Шапић са 15,8 и Драган Ђилас са 14,5 одсто.

Уколико би се Александар Антцих кандидовао за градоначелника Београда, као представник СПС и Јединствене Србије, он би добио 11,8 одсто гласова, при чему партије које га подржавају имају нешто нижи рејтинг и то осам одсто.

На листи су још Љубиша Прелетачевић Бели са 5,4 одсто и Драган Шутановац, уколико би се кандидовао, са 4,7 одсто, док његова ДС и Нова странка стоје нешто слабије са 2,4 одсто.

Остали кандидати и партије које се помињу као могући учесници избора у Београду носе укупно 8,7 одсто гласова.

СНС још није изашла са кандидатом за градоначелника, а истраживање показује да грађани у ставовима изреченим на друштвеним мрежама препознају неколико функционера СНС као будуће градоначелнике, а на основу тога највеће шансе има актуелни градоначелник Синиша Мали (19,5 одсто).

Следе Небојша Стефановић са 12 одсто, Зорана Михајловић са 5,1 одсто и Горан Весић 2,4 одсто подршке.

Иначе, лист пише да је истраживање и анализу ОСИЦ спровео од 20. новембра, када је Главни одбор СНС одлучио да се иде на градске изборе, па све до 20. децембра, те је у том периоду од месец дана селектовано на хиљаде порука на дртштвеним мрежама фејсбук, твитер и инстаграм.

У коначну анализу ушле су објаве 4.800 аутора што, како се наводи, одговара ставовима око милион и по људи.

Лист наводи да је куриозитет у вези са истраживањем то што се „филтрирају“ све поруке на друштвеним мрежама које нису објективне, те су тако елиминисане поруке политичких странака, невладиних организација, објаве у медијима, чак и највећи број порука такозваних ботова.

Анализиране су на крају само поруке и ставови оних за које се сматра да искрено и јасно саопштавају кога би подржали на изборима.

Такође, анализирана је и „густина саобраћаја“ на друштвеним мрежама, па се тако показало да је највише објава и комуникације (шеровање, ретвитовање, лајковање…) било одмах после одлуке СНС-а о градским изборима, затим у данима после одлуке СПС-а да за градоначелника кандидује Александра Антића и одлуке Покрета слободних грађана и Народне странке да подрже Драгана Ђиласа за градоначелника.

Показало се, наводи Ало, да се најживља дебата о градским изборима води на фејсбуку (71 одсто порука), затим на твитеру (24 одсто) и на инстаграму (пет одсто).

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*