„На ивици грађанског рата, за ‘султана’ не постоји вентил“

0

Резултат референдума о измени Устава Турске „најављује велики период нестабилности“, коментарише водећи грчки лист, конзервативни „Катимерини“.
„Оно што се рачуна јесте да је председник Реџеп Тајип Ердоган победио и да ће моћи да влада помоћу новог, аутократичног председничког система“, наводи атински лист на свом сајту.

Међутим, пише и: „Не могу се игнорисати мала разлика у гласовима (за измене Устава и против њих), приговори опозиције и пораз који је Ердоган претрпео у великим градовима“.

„Већ само поглед на мапу распореда гласова јасно показује две Турске – једну приморску, великих урбаних центара и Курда, и другу у којој је сва остала земља. После референдума Турска се лако може наћи на прагу грађанског рата“, а „за мегаломанију ‘султана’ нема сигурносног вентила“, сматра писац текста у грчком листу.

Оптимисти се надају да Ердоганова тек маргинална превага на референдуму „може утицати да он буде умерен и разуман“, али „недавна збивања би требало да су уверила све да га сваки неповољан догађај гура у све аутократичнију владавину, а много пута и у параноју“, пише у коментару.

„Европски и амерички званичници су хтели његову чисту победу, не зато што им је симпатичан, или што се с њим лако споразумевају, него јер страхују од дестабилизације Турске, међутим то ће, како све указује, бити главни сценарио наредних година“, закључује коментатор „Катимеринија“.

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*