„На прагу смо вакцине која убија све туморе, довољна је једна“

0

Научници Медицинског факултета Универзитета Стенфорд тврде да су на прагу проналаска вакцине која убија све туморе у телу.

Главни аутор ове студије, која је 31. јануара објављена у магазину „Сциенце Транслатионал Медицине“, је професор онкологије Роналд Леви.
Леви је пионир у области имунотерапије рака, а његова лабораторија развила је уобичајену хемотерапију ритуxимаб.

Вакцина коју су ови научници развили комбинација је два постојећа лека. Представља јединствен тип имунотерапије јер реактивира специфичне Т ћелије путем убризгавања микрограмских количина два агенса директно у тумор.

„Напредак на пољу имунотерапије мења медицинску праксу. Ова вакцина је на мишевима показала невероватно дејство и уклонила све туморе“, рекао је Леви.

Чак 90 одсто тестираних мишева излечено је након једне вакцине, док је преосталих 10 одсто излечено након друге вакцине.

Левијев тим тврди да је вакцина била ефикасна и код мишева код којих је рак метастазирао по целом телу.

Додао је да нова вакцина не узрокује штетне нуспојаве код пацијената који се често појављују код других врста имунолошких симулација, и да ће ова вакцина бити финансијски исплативија од досадашњих третмана.

У клиничко испитивање доктор даље намерава да укључи 15 оболелих особа с лимфомом у почетном стадијуму.

Уколико експеримент буде био успешан, Леви тврди да ће моћи да се користи код више врста тумора и да ће временом онколози давати ињекције оболелима пре оперативних захвата, како би спречили поновно појављивање тумора.

„Мислим да ћемо овом вакцином у будућности моћи да лечимо све врсте тумора“, рекао је Леви.

 

Кликс

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*