Нација крезавих: Само половина грађана Србије пере зубе сваки дан!

Годинама уназад интерсовање за упис на студије Стоматолошког факултета не опада, али је брига о здрављу зуба код нашег становништва све лошија. Разлог може бити то што је за многе одлазак код стоматолога велики издатак, али има и много оних који су немарни. Истраживања показују да само половина грађана Србије пере зубе сваког дана и да тек сваки 12. човек у Србији има све зубе. Стоматолошки факултет у Београду нуди своје услуге – за неке бесплатно, а за неке по веома повољној цени.

0

Цене стоматолошких услуга варирају од ординације до ординације, па је то неретко критеријум по коме пацијенти бирају стоматолога.

Пломбирање зуба у дому здравља кошта до 1.500 динара, код приватника и до 4.000. Крунице у државним ординацијама коштају од 2.000 до 6.000 динара, док су у приватним скупље од 100 евра.

Доктор Алекса Марковић са Стоматолошког факултета у Београду, где нема гужве и где је све реновирано, каже да су код њих различити услови неге зуба за различите категорије становништва, али да се хитни случајеви примају и без упута.

„Деца до 18 година могу потпуно бесплатно да користе све стоматолошке услуге. Студенти до 26 година могу да користе наше услуге уз упут, као и старији пацијенти са основним обољењем, или карциномом, труднице и породиље“, рекао је Марковић.

За све остале пацијенте Стоматолошки факултет наплаћује услуге, али су цене ниске.

„Уколико раде професори и асистенти, услови су јефтинији за 40 одсто. Уколико раде доктори на специјализацији и 60 одсто, док су услуге студената на вежбама бесплатне“, каже доктор.

Према његовим речима, ради се пуном паром, има доста пацијената, а највећи проблем је економски моменат и недостатак новца за стоматолошке услуге, те пацијенти најчешће долазе због улепшавања.

Доктор Марковић их позива да дођу и због здравствене неге својих зуба.

Наводи и да у Србију долазе стоматолошки пацијенти из иностранства, јер уз исти квалитет као свуда у свету добију исту услугу и по неколико пута нижој цени. Сматра да је то „леп тренутак за српску стоматологију“.

Деца старости до 18 година, студенти до 26 година и поједине категорије незапослених имају и у државним стоматолошким ординацијама право на бесплатно лечење зуба, али не и на протетику. Старији од 65 година, с друге стране, имају право на бесплатну протетику уз партиципацију. Запослени од стоматолошких услуга могу да рачунају само на такозвану прву помоћ, која не подразумева и вађење зуба.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*