NAGLO MU SKOČIO PRITISAK: Patrijarhu POZLILO zbog tuče vladika i SEKS-SKANDALA!

0

Patrijarhu pozlilo zbog skandala koji proteklih dana potresaju Srpsku pravoslavnu crkvu!

Kako „Alo!“ saznaje, patrijarh srpski Irinej veoma je teško podneo sve što se protekle nedelje dešavalo u SPC i haos koji je zbog toga nastao u javnosti.

Najpre se suočio sa vešću o tuči Atanasija i Filareta, sadašnjeg i bivšeg episkopa mileševskog, a potom i sa teškim optužbama lidera SRS-a Vojislava Šešelja, koji je komentarišući tu tuču u javnost izašao sa informacijom da je vladika Atanasije prekršio monaški zavet, te da ima ženu i dvoje dece.

Poglavaru SPC, prema rečima našeg izvora iz Patrijaršije, sve to bilo je previše bolno i neshvatljivo, mnogo se nervirao, nekoliko noći gotovo uopšte nije spavao, slabo je jeo, a u jednom momentu pritisak mu je naglo skočio, što je uplašilo sveštenike iz Patrijaršije.

Bio je crven u licu i tresao se sav! Pritisak mu je naglo skočio i svi smo se uplašili. Osetio se zbog svega odgovorno i nemoćno i bio je ljut istovremeno, a on je čovek koji je u ozbiljnim godinama. Ipak, čvrst je u nameri da sve istera načistac, kako navode u vezi sa tučom, tako i optužbe koje su stigle na račun vladike Atanasija – kaže naš izvor iz Patrijaršije, navodeći da će se ova dva slučaja naći pred crkvenom komisijom, koja će biti formirana, i crkvenim sudom, ali pre svega pred Sinodom SPC.

Ljubomir Ranković iz Šabačke eparhije, protođakon i urednik „Glasa Crkve“, za „Alo!“ kaže da je uveren da se patrijarh sada oseća zaista loše, ali da ipak očekuje njegovu brzu i trezvenu reakciju.

– Njegova svetost bolno je pogođena, preteško mu je zbog svega. Ali tim pre mora energično da reaguje i da stvar preseče, odlika velikih duhovnih pastira jeste da imaju hrabrosti da se suoči sa problemom i da brzo reaguju i oslobode Crkvu srama – kaže on na početku.

– Ljudi zovu crkveni radio danima, pitaju zašto Crkva ćuti. Ukoliko Sabor ostane gluv i nem, biće strašno, jer ćutanje je znak odobravanja. Ako se ništa ne uradi, lično za mene institucija episkopa neće biti ono što je bila. Informacija da su se vladike tukle, a onda da jedan od njih ima decu, mislim da je jedan od najvećih udara dosada na ugled SPC u istoriji. To su strašne diskreditacije tako uzvišenog čina i tome mora da se stane na put – kaže Ranković.

On ponavlja da bi sada jedino odgovorno bilo da Sinod i patrijarh hitno formiraju komisiju i odmah počnu da rade

– Ne mogu da zamislim kako se sada oseća sveštenstvo u Mileševskoj eparhiji, kakve traume u njihovom duhovnom biću su stvorile informacije koje su iznete. Kako se osećaju monasi iz Hilandara, Studenice, Dečana… Sledeće godine Crkva slavi 800 godina samostalnosti, nećemo valjda ući u tako značajnu godišnjici sa takvim teretom, koji nas bolno diskredituje i ranjava – završava Ranković.

I Lavrentiju je sve teže

Ranković kaže i da je vladika Lavrentije iz njegove eparhije takođe mnogo teško podneo sve to.

-Lično je mnogo pogođen, on je čovek jednog svetog života, pogotovo sada, u devetoj decenije života, ceo život je proveo kao monah i zamislite koliko je njemu teško čak i da zamisli ovako nešto. Ja tačno vidim koliko je uznemiren i koliko je potišten ovih dana – kaže naš sagovornik.

alo

POSTAVI ODGOVOR

*