НАЈМАЊЕ 1.200 ЛАЖНИХ ДОКТОРА

0

Према подацима републичке инспекције у Србији, како каже генетичар из Лесковца, доктор Миодраг Стојковић, има најмање 1.200 лажних доктората.

Како додаје, а преносе Јужне вести, посебан проблем су неакредитована одељења факултета и куповање диплома.

У таквом стању у образовању, како каже, не чуди ни то што они са најбољим референцама, међу којима је и он, не улазе у Српску академију наука и уметности.

Последњих година доктор Стојковић, који се школовао и ради на признатим европским универзитетима, води Специјалну болницу за лечење стерилитета у Лесковцу, захваљујући којој се до сада родило више од 800 беба. Његов став о стању у српском образовању је јасан – оно је потпуно срозано, а то потврђује бројним примерима који су малтене свакодневни.

Поред бројних плагијата, који нису реткост ни за људе на највишим положајима у држави, па и у академској заједници, велики проблем је и “куповање диплома”.

“Ми смо далеко од тога да имамо добро образовање, у смислу да је то проверено, онако папиролошки. Факултет или универзитет није више у обавези да ако ви донесете диплому са неког другог факултета провери истинитост те дипломе”, каже Стојковић.

Због тога он каже да је једини начин да се поврати углед српског образовања, контрола свих диплома.

“Не можете да пустите неког ко је дипломирао у недељу. Не можете да пустите некога ко је за 4 дана положио 10 испита и написао да је студирао у месту Б, а студирао је у месту А, али то није знао. Прешли смо, нажалост, на хиперпродукцију”, каже Стојковић.

Највећи проблем зашто се “лажним докторима” не стаје на пут, како каже доктор Стојковић, јесте у систему.

“Проблем је да ли сте подобни или нисте. Ако сте подобни, нико вас неће гонити, али ако нисте, онда дрвље и камење на вас. То ће све да буде тако, док се не пошаље знак да такви немају шансе, не да граде каријеру, него да губе све што су до тада постигли. Казна је једини начин да се научимо нечему”, закључује Стојковић.

južnevesti

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*