НАЈНОВИЈИ ПОРЕДАК СТРАНАКА Истраживање: СНС убедљив, Саша Јанковић лидер опозиције

Да се парламентарни избори одржавају у недељу, СНС би освојио 55 посто гласова, док би на другом месту био покрет Саше Јанковића, са 11 одсто подршке. Коалиција СНС и СПС би имала 63 одсто

0
Србија је добила новог председника, али и нове политичке факторе и другачије односе међу странкама. Ово показују резултати истраживања Ипсос стратеџик маркетинга, први након председничких избора и први који су у обзир узели покрет чије оснивање је најавио другопласирани на председничким изборима.
Podrška DS Jankoviću ojačala saradnju

– Истраживање показује да СНС расте на таласу Вучићеве победе на председничким изборима и да се протести организовани након избора нису негативно одразили ни на његов рејтинг нити на рејтинг странке на чијем се челу налази – наводи за „Блиц“ Марко Уљаревић, директор истраживања јавног мњења агенције Ипсос стратеџик маркетинг.

Иза СНС-а и Јанковићевог покрета следи Социјалистичка партија Србије, са осам одсто и благим падом у односу на претходна истраживања, затим СРС и ДС са пет посто. Двери имају четири одсто, а покрет Доста је било бележи пад и тренутно је на два процента. Све остале странке су далеко испод ових резултата.

– Рејтинг СНС-а је базиран готово искључиво на Вучићу и зависно од његовог рада можемо очекивати и промене рејтинга те странке. Новина је свакако формирање покрета на челу са Сашом Јанковићем, који стартује са двоцифреним рејтингом, али без инфраструктуре и са недовољно профилисаним програмом. Све ово може утицати да покрет расте, пре свега на рачун гласова опозиционих странака из грађанског блока, али и да изгуби почетни елан и да се бирачи који су гласали за Јанковића на председничким изборима врате странкама које су преферирали пре председничких избора – истиче Уљаревић.

Уљаревић каже да је непознаница политичка будућност Вука Јеремића, односно да ли ће он покушати са неком новом странком, или ће се придружити некој од постојећих или ће одабрати неки трећи пут, можда изван домаће политичке арене.

– У сваком случају, његов ангажман би могао изазвати промене мањег интензитета када се ради о рејтинзима странака – закључује он.

Уљаревић истиче да би до промена у рејтинзима могло да доведе и кандидовање групе грађана окупљене око Белог Прелетачевића.

На питање да ли ће избор Александра Вучића утицати на промене у Влади, Уљаревић одговара потврдно.

– Оно што можемо очекивати јесте да се суштински моћ са Вучићем сели из Немањине у председништво, где год оно било – на Андрићевом венцу или на Новом Београду. Његово одсуство из Владе захтеваће не само новог премијера или премијерку него можда и персоналне промене и промену улога појединих чланова Владе да би се обезбедио континуитет економских реформи – закључује Марко Уљаревић.

БЛИЦ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*