Најопасније племе на свету већ 60.000 година живи на острву Сентинели у потпуној изолацији (ВИДЕО)

0

Острво Сентинели у Индијском океану је дом најизолованијег и мистериозног племена, које је познато по непријатељском ставу и агресивности према странцима који им се превише приближе.

Изолована острва у Индијском океану, попут Андаманских и Никобарских острва, представљају дом за неке од најудаљенијих племена на планети.

 

Док су нека племена попут Јарава и Никобара били у контакту са остатком света и скупо платили због тога, Сентинелско племе остаје мистериозно и изоловано. Познати су по томе што убијају странце који им се превише приближе.

Још 1971. године кружиле су гласине о томе да група људи на Филипинима још увек живи у каменом добу. Испоставило се да је то била превара, али тада је откривено племе које је потпуно изоловано од остатка света, а које користи само најосновније алате и убија свакога ко приђе близу њиховог поседа. Племе је тада добило назив Сентинелско племе. Припадници овог племена живе на острву Северни Сентинел у Индијском океану и сматра се да броји 50 до 400 људи који живе у потпуној изолацији.

Непријатељски настројени према околини
Двојица рибара су 2006. године наишли на чамац који је плутао по мору и обојицу су убили припадници племена. Kада су покушали да пронађу њихова тела, племе је екипе у хеликоптерима засуло стрелицама и отерало са острва.

То није први трагичан сусрет са Сентинелским племеном, будући да су бројни смртни исходи забележени и 1980-их и 1990-их година.

Чак и пријатељски настројени људи који су желели да с припадницима племена успоставе контакт нису у томе успели. Наиме, група археолога је слетела на острво и оставила поклон племену као могућност склапања мира. Међутим, племе је заклало свињу коју су им оставили археолози пославши им јасну поруку – да не желе контакт са странцима. Чак су и бродови који су прилазили острву били нападнут

Kада је 2006. године острво погодио разоран цунами, антрополози су се уплашили да је цело племе нестало. Након што се вода повукла, антрополози су кренули хеликоптерима да виде да ли је катастрофа збрисала локално становништво. Међутим, Сентинелско племе на овим просторима живи већ 60.000 година и научили су да читају знаке сваке могуће опасности. То им је помогло да се склоне на сигурно, као што су урадили безброј пута раније када су их угрожавали таласи океана.

Јарава и Никобарска племена су скупо платили своју непосредност
За разлику од Сентинелског, нека племена су била отворена за контакт са странцима, попут Јарава, али за то су скупо платили. Наиме, 2014. године, у једном часопису објављен је извештај о томе како је група туриста злоупотребљавала становништво на острву, од алкохола, дроге до сексуалног злостављања, па су чланови племена добили разна обољења.

Живот далеко од модерног друштва: Непоколебљива традиција изолованог племена Химбу

Слично томе, у Никобарском племену већина становника је прешло у хришћанство, промењен је њихов пољопривредни начин живота, а изгубили су много и од своје традиције. Сада је постављена сигурносна зона на ободу острва како би заштитила племе и спречила сукобе.

 

 

Националнагеографија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*