Најопаснији човек на Блиском истоку жели пријатељство са Путином

0

Краљ Саудијске Арабије Салман прогласио је прошлог месеца свог 31-годишњег сина Мухамеда бин Салмана за новог престолонаследника. Млади принц, доскора министар одбране, заузео је место рођака Мухамеда бин Најефа, који је смењен и са дужности помоћника премијера и министра унутрашњих послова.

Сматра се да је ова „кадровска“ одлука знак промена не само у самом краљевству, већ и на Блиском истоку, па и шире. Аналитичари оцењују да би ово могло да означи и промене у спољној политици Саудијске Арабије.

Што се тиче односа са Русијом, експерти не очекују драстичне преокрете. Односи двеју земаља су комплексни. С једне стране, остају озбиљне разлике у статвовима по питању Сирије и Ирана, а с друге имају исту или сличну позицију по питању Египта. Обе земље су поздравиле смену власти у Египту 2013. године и наставиле да подржавају председника Абдела Фатаха ел Сисија. Претпоставља се и да су Египћани купили и руско оружје захваљујући финансијској помоћи Саудијаца.

Такође, Ријад цени и уздржан став Москве о јеменском питању, а разумевање тренутно постоји и на тржишту нафте.

Осим тога, Москву би у „скорије време“ могао да посети 81-годишњи краљ Саудијске Арабије Салман, што неки тумаче као „добар знак“, а по другима је то и показатаљ нивоа билетералних односа.

Међутим, недавно је једна наводна изјава његовог наследника уздрмала јавност — немачки медији су пренели да је саудијски престолонаследник изјавио да је „Русија претња за Саудијску Арабију“, а да „војска краљевства може за три дана да уништи руске снаге у Сирији“. Канцеларија принца је то од категорично порекла.

Приступ принца Мухамеда бин Салмана сада се чини прагматичним када је реч о сарадњи са Русијом, у областима где је то могуће.

Принц је недавно био у посети Москви и похвалио је односе са Русијом, оцењујући да они „пролазе кроз један од најбољих периода“. Међутим, политика и даље остаје камен спотицања.
„Руско-саудијски односи се наизглед развијају — они заједнички покушавају реше проблеме који су специфични за економије наших земаља, а пре свега у нафтној сфери. Склопљено је више споразума о најразличитијим економским пројектима, али политичке разлике између земаља успоравају развој економских односа. Ради се пре свега, о Ирану, јер са тачке гледишта Саудијске Арабије ситуација у Сирији и опстанак Асадовог режима је резултат иранске експанзије. Те несугласице не допуштају да економски односи Москве и Ријада изађу на највиши ниво. Не ради се само о економији, него и о војној сфери, а проблем је у томе што многи уговори које су склопили Русија и Саудијска Арабија нису реализовани. У суштини, односи између две земље стално пролазе кроз успоне и падове“, каже за Спутњик Григориј Косач, професор на Катедри за савремени Исток Факултета историје, политикологије и права РГГУ.

После деведесетих, након обнављања односа Москве и Ријада, у Русији је, наводи Косач, владала нека врста еуфорије, изазване посетом премијера Виктора Черномидина Саудијској Арабији, када је био потписан оквирни споразум о развоју односа.

„Затим је уследила посета тадашњег престолонаследника Москви, посета руског председника Ријаду… Све је личило да ће сарадња бити продуктивна, али све је отишло у заборав због догађаја у Чеченији. Током првог Путиновог мандата односи су делимично обновљени, Русија је направила неке уступке, попут уласка у Организацију исламске конференције. Учинило се да је дошло до напретка, али је онда почело ’арапско пролеће‘, које је у Русији виђено као обојена револуција, а Москва је оптужила Саудијску Арабију и Катар да, по наређењу Вашингтона, доприносе рушењу секуларних режима. Односи су поново пали на дно, а затим су почели лагано да се обнављају, након што је Бин Салман дошао на један Петербуршки економски форум. И, на крају, последња етапа — сиријски проблем је постао нова препрека, као и војна сарадња Москве и Техерана. Данас се говори о могућности да саудијски краљ посети Русију, али ја не бих журио и тврдио да ће он заиста и доћи.“

Косач оцењује да је нови саудијски престолонаследика изградио добре личне односе са руским председником Владимиром Путином.

„Они су се двапут срели — у Петербургу и Сочију, где су после руске операције у Сирији много говорили о економију и постигли одређено разумевање. Али без обзира на то, принц ће се држати курса који сматра исправнијим. За Саудијску Арабију Иран је легло тероризма на Блиском истоку, а Асад треба да оде са власти. Мислим да ће се нови престолонаследник држати тих позиција, јер ниједна земља није спремна на уступке. Односе Москве и Ријада додатно ми могла да погорша ситуација око Катара, али је Москва заузела неутралну позицију и не меша се. Дакле, успони и падови у руско-саудијским односима ће се наставити, и то ће бити сметња развоју економске сарадње“, закључио је Косач.

Шанси за побољшање руско-саудијска економске сарадње има много. У првом кварталу ове године робна размена је износила само 124 милиона долара, а Москва нуди низ инвестиционих пројеката.

Саудијски аналитичари се слажу са руским колегама да озбиљније продубљивање економске сарадње није могуће без паралелног продубљивања политичке сарадње.

У сваком случају, остаје да се види шта ће нови престолонаследник донети Саудијској Арабији и какве ће бити његова спољна политика.

Присталице младог принца виде као „спасиоца државе“ и кључног реформатора. Заговорник је модернизације земље, а један од приоритетних задатака му је смањивање зависности саудијске економије од нафте.

Западни медији га описују као „најопаснијег човека на Блиском истоку“. Критичари га оптужују да је нагомилао силно богатство, али кажу да „није новац оно што га покреће, већ моћ“.

Говори се да управо он држи у рукама све полуге власти. Противници га описују и као амбициозног, импулсивног, непредвидивог и опортунисту. Немачка обавештајна служба га је својевремено описала као „политичког коцкара“, који дестабилизује арапски свет.

Са само 29 година постао је најмлађи министар одбране на свету и своју земљу је гурнуо у бруталан рат са Јеменом. У лошим је односима са Ираном, а сматра се да је он био и главни иницијатор блокаде Катара.

Поједини Западни аналитичари оцењују да је управо нови принц одговоран за промену курса раније уздржане војне политике Саудијске Арабије, а да му је „ветар у леђа“ дала подршка из Вашингтона.

Доналду Трампу је недавно у Ријаду приређен краљевски дочек, а такође је договорена и продаја америчког оружја вредног скоро 110 милијарди долара том краљевству. Овај пакет одбрамбене опреме и услуга, како је навела Бела кућа, представља подршку дугорочној безбедности Саудијске Арабије и Заливског региона у светлу иранских претњи.

Спутњик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*