Najveću opasnost u Siriji predstavljaju teroristi koje podržavaju SAD

0

Najveća opasnost u Siriji su štićenici SAD iz raznih militantnih grupa, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Ako se razmotri ko predstavlja najveću opasnost, to su štićenici Sjedinjenih Američkih Država, različiti strani teroristi, borci koji se priključuju onim grupama oružane opozicije koje podržavaju SAD“, rekao je Lavrov.

On je dodao da Moskva ima mnogo pitanja za Vašington o američkoj misiji u Siriji.

„Što se tiče Abu Kamala, to nije jedini slučaj kada SAD spašavaju teroriste. Sećamo se kako je pri zauzimanju Rake, a pre toga Mosula u Iraku, otvarale figurativne kapije za DAEŠ“, rekao je Lavrov. „Ima mnogo pitanja za SAD i u vezi sa time kakvi su njihovi ciljevi u Siriji, jer mi je američki državni sekretar Reks Tilerson više puta govorio da je jedini američki cilj u Siriji uništavanje DAEŠ-a.“

Ministar je naveo da je Moskva sa Vašingtonom razgovarala rad zona deeskalacije na jugozapadu Sirije i to je otvoreni sporazum, čiji tekst možete da pročitate.

„Ono što smo konkretno razgovarali sa Amerikancima je mehanizam funkcionisanja zona deeskalacije na jugozapadu Sirije“, izjavio je ministar. „Ovaj sporazum je otvoren, njegov tekst možete pročitati. U njegovoj pripremi osim nas i Amerikanaca su učestvovali predstavnici Jordana. Održane su konsultacije sa Izraelom, s obzirom da se ova zona nalazi u neposrednoj blizini Golanskih visoravni“, istakao je Lavrov.

 

 

 

Sputnik

POSTAVI ODGOVOR

*