НАЈВРЕДНИЈИ СРПСКИ РУКОПИСИ СЕ НЕ НАЛАЗЕ У СРБИЈИ

0

Сматра се да су најстарији Српски рукописи настали крајем 14. века, а да се њихов тачан број у свету не зна, али се сматра да их има између 800 и 1000.

Анатолиј Аркадијевич Турилов, је један од највећих зналаца словенског и српског средњовековног рукописног наслеђа- који говори о овоме.
Број српских рукописа од 12-17. века има око 4000-5000 и налазе се у иностранству.
Највећи број, више од 95 одсто, српских средњовековних рукописа се налазе у Европи: Оксфорду, Лондону, Прагу, Кракову, Санкт Петербургу, Москви, Кијеву, Одеси,Солуну Цетињу, Риму, Паризу. Највећа и највреднија збирка српских рукописа, ван границе бивше Југославије, чува се у манастирима Свете Горе у Грчкој.
Стотине српских рукописа од 12 до17. века се налазе у Русији – Москва, Санкт Петербург. Где их чува Руска национална библиотека Академије наука.
Доста српских рукописа се налази у Бугарској, чак више него Бугарских. Такође се доста наших рукописа налази у Румунији, њихов тачан број није установљен. Број српских рукописа у другим земљама, градовима, манастирима, су далеко мањи, али међу њима има правих бисера.

Света Гора је једна од највећих центара словенске писарске и преводилачке делатности. Потпуна слика словенске преписивачке књижевне делатности на Светој Гори може се добити само на српском материјалу, на основу рукописа из Хиландара, будући да је она највећа на Светој Гори.

Опширније можете пронаћи овде: http://www.opanak.net/gde-se-nalaze-najverdniji-srpski-ru…/…

Srpska istorija

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*