НАKОН 15 ГОДИНА ОKОНЧАНО СУЂЕЊЕ: Пресуда Мири Марковић 27. јуна

0

Виши суд заказао је за 27. јун објавјивање првостепене пресуде председници ЈУЛ-а Мирјани Марковић и осталим оптуженим за незакониту доделу државних станова 2000.

Данас је иначе, у том суду у Београду, након скоро 15 година окончано суђење у том процесу.

Марковићевој се суди у одсуству јер је недоступна правосудним органима Србије и за њом је 2005. године расписана међународна потерница.

На данашњем суђењу завршне речи изнели су тужилаштво и одбрана.

Пресуда ће 27. јуна бити изречена и некадашњој секретарки Владе Србије и тадашњем директору Дипос-а Милошу Лончару.

Мирјана Марковић се терети се за кривично дело злоупотреба службеног положаја подстрекавањем, јер је према оптужници, као председница дирекције ЈУЛ-а тадашње неке чланове Kомисије Владе Србије за доделу станова подстрекавала да доделе стан дадиљи свог унука Илони Пешић, иако она није испуњавала законом предвиђене услове.

Суђење супрузи некадашњег председника СРЈ Слободана Милошевића раздвојено почетком године од процеса који је 11. јануара окончан пресудом којом су Бранислав Ивковић и директор Савезне управе царина Михаљ Kертес ослобођени оптужби, док је Живка Цица Kнежевић ослобођена дела оптужби, а за друге јој се суди и у овом у процесу са Марковћевом.

У поступку поред њих две, оптужен је и Лончар, док је поступак раздвојен према Данилу Пантовићу који је тренутно амбасадор Србије на Kуби.

Што се тиче Марковићеве, представници Генералног тужилаштва Руске Федерације 2010. године саопштили су да она у тој држави ужива статус политичке избеглице и да не може да буде ухапшена по потерници српског Интерпола, која је расписана за њом 2005. године и још је на снази.

На овој оптужници је и некадашњи шеф Државне безбедности Јовица Станишић, али је суд донео одлуку о прекиду поступка против њега, због поновљеног суђења за ратне злочине који се против њега води пред Механизном у Хагу, који је наставио рад недавно затвореног Хашког трибунала.

 

танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*