Након 19 сати по брзим пругама Србије, „Српски воз“ се јутрос вратио у Београд

Воз који је у суботу пошао из Београд за Косовску Митровицу вратио се у јутрос око четири сата у Београд, након путовања дужег од 19 сати.

0

Воз је из Београда пошао ка Косовској Митровици у 8.30, а око 16.30 заустављен је у Рашки на последној станици пре административне линије са Косовом.

Воз је на тој станици провео четири сата после чега је у 20.40 враћен за Београд.

Председник Владе Србије Александар Вучић рекао је да је одлучио да воз заустави да би се сачували животи људи и спречили сукоби ширих размера.

Он је рекао да су Албанци и специјалне снаге покушали да минирају део пруге и да су на административну линију послали своје јединице да ухапсе путнике и машиновођу као и да су Албанци желели .

Албанци су , по његовим речима, послали без дозволе НАТО и било чијег одобрења 17 блиндираних возила типа „Кобра“ са специјалним јединицама РОСУ на север Косова „са жељом да испровоцирају сукоб“ и да почне сукоб ширих размера на том делу територије.

Путници и бројни новинари из воза ишчекивали су конференцију за новинаре премијера како би сазнали да ли ће воз продужити ка Косовској Митровици, а обраћање премијера пратили су преко мобилних телефона.

Путници су после премијеровог обраћања аутобусом превезени до Косовске Митровице, а новинари и заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев и бивши портпарол и лидер десничарског покрета „1389“ Миша Вацић, који је саветник директора Канцеларије за КиМ су пошли натраг за Београд возом.

Путници из воза аутобусом су до Косовске Митровице стигли безбедно и без проблема, рекао је Козарев агенцији Бета.

Чекање у станици Рашка иначе је обележио и долазак чланова културно уметничког друштва „Копаоник“ из Лепосавића који су у народним ношњама и српским заставама ушли у вагон и отпевали неколико косовских песама попут песме „Ој Косово Косово“.

Они су намеравали, уколико буде дозвољено да воз настави пут ка Косовској Митровици пођу њиме до тог одредишта.

Међу путницима и новинарима у возу током чекања на одлуку да ли ће бити наставиљен пут није било панике ни нервозе, а атмосфера је чак била поприлично и весела уз пиће и песму.

На возу је иначе на више језика исписано Косово је Србија, а унутрашњост је декорисана фрескама из српских манастира на Косову које су под заштитом Унеска.

Председник Косова Хашим Тачи јуче је наредио министру унутрашњих послова Косова и генералном директору полиције Косова да по сваку цену спрече улазак тог воза.

Премијер Косова Иса Мустафа је изјавио да је за „све што се догађало“ у вези са доласком воза из Београда у Косовску Митровицу, била непотребна ситуација коју је изазвала Србија и да је то био део „наопаких намера Србје да дестабилзује ситуацију на Косову“.

БЕТА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*