Након Сирије, КРЕМЉ иде даље: Сусрет с генералом који хоће да ПРЕУЗМЕ ЛИБИЈУ

0

Војни заповедник источне Либије Халифа Хафтар посетио је у среду руски носач авиона „Адмирал Кузњецов“, који плови Средоземним морем,. Руски медији који су објавили вест наводе да се сусрет може тумачити као знак руске подршке побуњеницима који се противе либијској влади састављеној под покровитељством УН.

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

Хафтара су војници и официри дочекали с почастима, након чега је обишао брод и разговарао са командирима. РИА новости наводе да је након тога успостављена видео-веза путем које је Хафтар разговарао са руским министром одбране Сергејем Шојгуом, а да је тема била борба против тероризма на Блиском истоку. Ову вест потврдило је и Министарство одбране Русије.

АП је навео да је овај сусрет открио и следећу интересну сферу Владимира Путина, који би наводно да прошири утицај Русије на разорену афричку земљу, која је од свргавања и убиства Моамера Гадафија постала полигон за терористе Исламске државе и њој сродних организација.

Русија је изразила спремност да буде фактор мира и стабилности у Либији, као и гарант дијалога две Владе у тој земљи.

Либија, иначе четврта афричка земља по величини, подељена је на фракције на истоку и западу земље које подржавају супарничке Владе и парламенте. Хафтар, који подржава источни парламент и Владу, бори се већ две године са својом Либијском националном војском против исламиста и других бораца у Бенгазију и осталим деловима на истоку земље. Многи сматрају да тиме заправо жели да преузме власт у земљи.

У новембру прошле године Хафтар се састао с руским министром спољних послова Сергејом Лавровом у Москви, када је затражио руску помоћ у борби против исламиста у Либији. Кремљ му тада није обећао војну помоћ.

Претходно је Влада националне сагласности Либије спремна је да подржи сваку дипломатску иницијативу Русије за успостављање политичког дијалога у земљи, што је у изјави за „Спутњик“ потврдио и потпредседник Владе Либије Ахмед Мајтиг.
– Председнички Савет поздравља сваку руску иницијативу за национално помирење у Либији, јер Русија има уравнотежене ставове и добре односе са свим странама – рекао је Мајтиг.

Осим тога, Мајтиг је позвао Русију да спроведе своју дипломатију како би убедила друге стране да прихвате политички споразум који су потписали и да се придруже политичком процесу. Раније је министар спољних послова Либије изразио захвалност Русији за подршку напорима у постизању националног помирења у земљи.

Владимир ФИЛИПОВИЋ, Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*