Нама је супер што Србија неће у НАТО!

0

Kада се НАТО спомене у Србији, готово 90 одсто људи има негативно мишљење, и никада не би желели да виде Београд као једну од чланица поменутог савеза.

То, наравно, не мења чињеницу да Београд и НАТО у овом тренутку имају одличну међусобну сарадњу, а само током прошле године обављено је 120 заједничких акција, али наша земља и даље остаје војно неутрална.

На конференцији „Србија и западни савезници – изазови безбедносне и одбрамбене сарадње”, коју је организовао Атлантски савез Србије, сам бригадни генерал Чезаре Маринели, шеф НАТО канцеларије за везу у Београду, потврдио је да не постоји никакав притисак на нашу земљу да се придружи Алијанси, али и истакао:

– То што Србија не жели у НАТО, нама је то супер, ништа нам не смета. Ми настављамо нашу сарадњу и Србија је веома битан партнер за нас, али нико вас не тера да будете чланица. Сами бирате у којем облику и мери ћете сарађивати с нама и немамо ништа против и да сарађујете с другим земљама које нису НАТО чланице – навео је Маринели.

О томе како би Алијанса реаговала када би неко пожелео насилним путем да мења границе на западном Балкану, а у светлу недавних изјава албанског премијера Едија Раме, као и Хашима Тачија из Приштине, бригадни генерал Маринели је одговорио:

– Мислим да је политички део НАТО већ заузео став по том питању, Kфор је ту на Kосову, а све остало, шта би било у случају да неко жели насилно да мења границе, представљало би спекулације у овом тренутку.

На то се надовезао и народни посланик Драган Шормаз, који је истовремено и шеф српске делегације при Парламентарној скупштини НАТО.

– Kада би нека земља која је чланица НАТО напала Србију, ми бисмо морали да се бранимо, а Алијанса не би имала обавезу да помаже ту чланицу, чак напротив – навео је Шормаз и истакао како је сарадња Београда и НАТО одлична, па смо само током 2016. (120 акција) готово сваки трећи дан међусобно сарађивали.

О томе који модел војне неутралности би требало да примени Србија, да ли по узору на Шведску, Аустрију или Швајцарску, Шормаз је навео да би „најбољи модел за нас био српски”.

– Током претходних 150 година неке ратове Србија није могла да избегне, неке је могла, али да нисмо ратовали, било би нас данас више него Румуна. Ја бих највише волео када не бисмо више никада ратовали, јер сам и сам то искусио, 1999. године када сам био у ПВО током НАТО агресије.

 

 

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*