Напетост између Рима и Беча: Аустрија шаље војску да заустави мигранте?

0

 Готово 85.000 миграната и избеглица стигло је у Италију у првој половини ове године, преко Медитерана

Италија је позвала на разговор аустријског амбасадора пошто је влада у Бечу објавила да је спремна да активира пограничну војску да блокира даљи прилив миграната.

Аустријски министар одбране Ханс Петер Доскоцил рекао је за Kронен цајтунг да би војници могли да буду постављени на планински пролаз Бренер. Он је рекао и да су четири оклопна возила већ послата у тиролску област, као и да је 750 војника у приправности. Аустрија има контролне пунктове дуж границе са Мађарском, али на другим местима се придржава отвореног система граница Европске уније.

Доскоцил је рекао да ће распоређивање војске дуж прометног алпског пролаза, на италијанској граници, бити „неопходно уколико се прилив миграната преко Медитерана не смањи“. Италијанско министарство спољних послова је саопштило да је позвало на разговор аустријског амбасадора Ренеа Полицера „због изјаве аустријске владе да ће поставити пограничне трупе на планински пролаз Бренер“. Банде кријумчара људи већ дуго искоришћавају насиље и хаос који владају у Либији, а најкраћи прелаз из Либије у Италију је дуг само око 460 километара. Италија је упозорила да не може да издржи толики прилив миграната и да ће можда чак затворити и луке и запленити неке од бродова за спасавање које користе мигранти.

Шенгенски систем ЕУ – који подразумева слободан прелазак граница већине европских земаља – био је преоптерећен великим приливом миграната 2015. године. Мигранти су преко Балкана доспели до централне Европе и већина њих је затражила азил у Немачкој. Од тада, појачане пограничне контроле на Балкану су допринеле смањењу броја људи који се крећу из Грчке ка северу. Највећи прилив миграната у Аустрију је долазио преко Мађарске.

Многи од људи који су дошли возом или пешке су избеглице из Сирије, Ирака и других подручја која су у сукобима. Планински пролаз Бренер се тренутно посматра као потенцијална жаришна тачка за мигранте, док је прилив миграната у Италију за сада већи у односу на прошлу годину. Готово 85.000 миграната и избеглица стигло је у Италију у првој половини ове године, преко Медитерана. Према подацима Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице (УНХЦР), то је за око 20 одсто више него у првој половини прошле године.

Данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*