Напредњаци оптужују Вулина да стоји иза „антисрпског преврата”

Одлука дела посланика Српске листе из Покрета социјалиста да поново учествују у раду косовског парламента нема подршку званичног Београда и Владе Србије, поручио је Марко Ђурић

0

Вишедневну унакрсну размену политичке ватре Вучићевих и Вулинових кадрова окупљених у Српску листу, започету после смене Љубомира Марића (СНС) с министарске функције у косовској влади и постављање Мирјане Јефтић (ПС) за члана Мустафиног кабинета,  укључили су се и највиши функционери обе партије.

И док је Марко Ђурић, шеф канцеларије за КиМ и потпредседник СНС-а, нишан усмерио на пеесовце у покрајини оптуживши их да су „за шаку албанског новца Чеа Гевару заменили Енвером Хоџом”, лидер коалиционог партнера напредњака у Влади Србије министар Александар Вулин предложио је другачији излаз из овакве ситуације: „Владу у Приштини треба срушити и ићи на ванредне парламентарне и локалне изборе”, изнашао је лидер ПС-а соломонско решење, које би укључивало, ваљда, и рушење кадра његове партије Мирјане Јевтић с министарског места у извршној власти у Приштини, на које је устоличена после Марићевог разрешења.

За разлику од Вулина, који је свој став изнео тек кад су га новинари питали о томе, Ђурић је намеравано оштро реаговао на претходну најаву Српске листе да ће после двоипомесечног бојкота одмрзнути своје учешће у раду Скупштине Косова. „Одлука дела посланика СЛ из ПС-а да поново учествују у раду косовског парламента нема подршку званичног Београда и Владе Србије”, саопштио је Ђурић.

Указујући да већина посланика СЛ остаје при одлуци да бојкотује рад скупштине у Приштини, започет у октобру уз подршку Владе Србије због „покушаја отимања Трепче”, он је чланове ПС-а унутар те листе оптужио да су „лојални Иси Мустафи” и да су издали српске националне интересе, јер разлози због којих је бојкот започет нису отклоњени.

Раније у току дана СЛ је саопштио да ће „уз непромењену оданост Влади Србије” посланици те листе, после два и по месеца бојкота, ипак одмрзнути учешће у раду Скупштине Косова, како би учествовали у расправи о буџету за 2017. годину.

Није, међутим, како је пренео портал „Коссев”, остало најјасније да ли ће у скупштинским клупама бити сви посланици СЛ после поделе која је избила у јавност откако је прошлог петка смењен Марић а постављена Јевтићева.

Недуго пошто се нова министарка ступањем на дужност оглушила о Ђурићев позив да не прихвати ту функцију, косовски одбор СНС-а прекинуо је сваку сарадњу с покрајинским ПС-ом оптужујући их за издају. У свом саопштењу Ђурић се индиректно осврнуо и на ту вербалну паљбу својих страначких колега по представницима Вулинове партије.

„Не желим да користим тешке речи, међутим не могу много ни да замерим свим оним људима који функционере ПС-а са КиМ ових дана називају издајницима”, навео је он.

Као да су ово разумели као имплицитну подршку, министри из владе Косова из редова СНС-а су сугерисали да Вулин стоји иза „антисрпског преврата на КиМ” и да настоји да поцепа напредњаке у покрајини.

Бранимир Стојановић, заменик косовског премијера, Далибор Јевтић, министар за повратак, и Марић – којем је ово прво оглашавање у јавности откако је смењен – затражили су од лидера ПС-а да, „уколико не стоји иза њих, искључи из странке групицу својих марионета која се осмелила да нападне СЛ и СНС”, преноси Танјуг. У противном, како су навели, Вулин би требало да се „погледа у огледало и размисли заслужује ли да се назива српским министром”.

„Уколико он сам није налогодавац антисрпског преврата на КиМ, Вулин би требало да искључи из странке све актере разбијања српског националног јединства”, истакли су они.

Њих тројица су изразили и уверење да косовски представници ПС-а не би напали СЛ и СНС без Вулинове подршке, коју називају политичким лицемерјем и сматрају потврдом савеза који је његова странка на КиМ склопила са Исом Мустафом.

„А позивом на рушење владе (у Приштини), за коју зна да и без СЛ има већину, Вулин само покушава да опере руке од нечега у шта је несумњиво умешан и нада се да ће тим маневром оставити своје пулене у Мустафиној влади, по договору који је са њим постигао, а да ће истовремено поцепати СНС на КиМ. Али то се неће десити”, навели су Стојановић, Јевтић и Марић у заједничком саопштењу.

Повод за ово реаговање била је Вулинова оцена да косовску владу треба срушити „зато што није формирала Заједницу српских општина”, уз позив тамошњим Србима да „смире страсти” и нађу заједничко решење за питања о којима се не слажу.

„Они живе једни са другима и сматрам да је свака подела међу Србима на КиМ опасна и да је треба избегавати. Само рушењем владе Косова и изазивањем ванредних избора можемо показати своју озбиљност. Нисам сигуран да ту имам подршку ни СНС-а ни ПС-а на КиМ, али питали сте ме и ово је мој став”, истакао је Вулин.

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*