Напредњаци, социјалисти и радикали спречили промене начина гласања на КиМ

ОПОЗИЦИЈА ТРАЖИ И ДА СЕ ЗАПИСНИЦИ БИРАЧКИХ ОДБОРА ОДМАХ СКЕНИРАЈУ И ОБЈАВЉУЈУ НА САЈТУ РИК

0

ОПОЗИЦИОНИ чланови Републичке изборне комисије (РИК) Србије су данас оценили да су неизгласавањем дневног реда којим се траже измене Упутства за спровођење избора за председника Србије, чланови РИК-а из редова Српске напредне странке, Социјалстичке партије Србије и Српске радикалне странке „демонстрирали силу“ и показали да „нису приступили професионално него политички“.

На седници одржаној у Београду су предложене три измене Упутства и то у делу који се односи на спровођење избора на Косову и Метохији и на чланове 90 и 91, због којих је опозиција и раније негодовала. За изгласавање дневног реда, који је предложила опозиција, било је потребно девет чланова и заменика чланова РИК-а, али је за гласало осморо.

„На покушај чланова РИК-а из редова опозиције да аргументовано укажу на недопустивост ове демонстрације силе, председник РИК-а је одреаговао тако што им је ускратио право да говоре“, наводи се у саопштењу.

Седница је закључена чим дневни ред није изгласан, а заменик члана у проширеном саставу РИК из редова покрета Доста је било Војин Биљић тражио је реч и само прокоментарисао да је прекршен Устав Србије.

Саопштење које је медијима достављено преко Инфо-службе Покрета Двери, потписали су чланови РИК-а: Војин Биљић, Бојан Бајчета, Марко Пушица, Ивана Петрин, Николина Липовшек, Реља Јоксимовић, Марко Даниловић, Иван Нинић, Ива Ђинђић Ћосић, Огњен Ђурић, Весна Ћирић, Весна Ракић Водинелић, Љиљана Бенаћ Шантић и Драган Радуловић.

У саопштењу се наводи и да је седница заказана „у рекордно кратком року“, 20 минута после завршетка претходне седнице, „иако је председник РИК-а знао да је већина чланова РИК-а из редова опозиције, који су уједно и предлагачи, у том тренутку на службеним путовањима управо за потребе РИК-а“.

Опозиција је тражила да се избори на Косову и Метохији спроведу на исти начин као и другде у Србији, односно да представници предлагача кандидата имају своје представнике у проширеном саставу бирачких одбора и да се резултати гласања утврђују на самом бирачком месту, а не у Рашкој и Врању, а да посебна правила могу да се донесу само у погледу примопредаје изборног материјала.

Опозиција је тражила измену члана 90. и предложила да сваки предлагач председничког кандидата има свог представника у свакој општини приликом уноса резултата записника у програм Републичког завода за статистику, као и да се сви записници о раду бирачких одбора после гласања одмах скенирају и објаве на сајту РИК како би бирачи могли одмах да реагују приговором у случају евентуалних неправилности.

Трећи предлог се односио на измене члана 91. којим је предвиђено овлашћење чланова РИК-а да исправљају грешке у записницима о раду бирачких одбора, што опозиција сматра омогућавањем изборне крађе.

БЕТА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*