Напредњаци враћају Титов споменик у Ужице!

0

 

Пише: Александра ИВАНОВИЋ

 

Шеф напредњака тражи референдум за повратак споменика Јосипа Броза. Наиме, на седници Скупштине града Ужица данас ће се поново наћи иницијатива о враћању споменика Јосипа Броза Тита на Градски трг, одакле је склоњен 1991. године у двориште ужичког Народног музеја.

И док из владајућег СНС поручују да ће уочи седнице одржати Градски одбор где ће бити донета одлука како ће се гласати, незванично из ове странке сазнајемо да иницијатива неће бити прихваћена. И Јован Марковић из ДС каже да се чека седница Градског одбора, а да је његово лично мишљење да Титов споменик остане где је и сада, у Народном музеју. Неђо Јовановић, председник одборничке групе СПС и ПУПС, странке која је и коалициони партнер СНС, рекао је да ће тражити да се за Титов споменик нађе најбоље решење, док су категорично против одборници СРС, Двери, ЛДП.

Иако претходне вишесатне дискусије нису довеле до изгласавања да се споменик врати на место одакле је склоњен пре 26 година, Радивоје Папић, шеф одборничке групе СНС и историчар који је до пре месец дана радио као кустос у Народном музеју (сада је у пензији), каже да би најпоштеније било да је расписан референдум о враћању споменика.

– Те 1991. године стизале су претње да ће минирати или некако унаказати Титов споменик на тргу уколико га не склоне. Тадашња власт је одлучила да ово уметничко дело вајара Франа Kршинића премести у двориште музеја. Kада је споменик постављен у двориште музеја, он је забетониран и бетон је наливен унутра до Титових колена. Мислим да би сада и технички било тешко премештање споменика, који сада можда има око 3,5 тона, а да би било и ризично премештање споменика јер би могао да се оштети. С обзиром на то да је Тито за време Ужичке републике командовао из зграде у чијем се дворишту сад налази и да је 15 минута пре експлозије у трезорима, када је погинуло више десетина радника, изашао из трезора, било би логично да споменик остане ту где јесте. Ипак, најпоштеније би било да је расписан референдум о враћању споменика на трг – рекао је Папић.

Иницијативу за враћање споменика покренуо је СУБНОР 2013. године и тада је сакупљено 4.477 потписа. Исте године се слична тачка нашла на седници Скупштине града. ДСС је тада предложио да се не прихвати да се гласа о овој иницијативи, па је тако споменик и даље остао на месту где је и данас. СУБНОР је повео спор пред Управним судом, који је одлучио у корист бораца, па су борци са својом иницијативом поново дошли на дневни ред Скупштине града. А. М.

Република

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*