Народ неће да да Косово за чланство у ЕУ

0

На евентуално референдумско питање да ли бисте прихватили да Косово добије столицу у УН, а да Србија уђе у ЕУ, чак 59 одсто испитаника одговорило је негативно. Тек 22 одсто анкетираних би прихватило, а 19 процената нема став.

Ово показује последње истраживање агенције „Фактор плус“, рађено од 1. до 6. јула, у којем је учествовало 1.200 испитаника из централне Србије.

– Резултат је овде убедљиво негативан и извесно је да тако формулисано референдумско питање не би прошло – каже за „Блиц“ Владимир Пејић из агенције „Фактор плус“.

Када би на евентуалном референдуму о коначном статусу Косова и Метохије било да само север Косова остане у Србији, против би било 44 процента, 32 одсто би гласало „за“, а 24 нема став.

– И овде је прилично убедљив проценат оних који би негативно гласали, али уз свеобухватну кампању и на мишиће, можда би могло нешто да се уради – наводи Пејић.

На питање какав став имају о референдуму када је реч о коначном статусу КиМ, 61 одсто испитаних је рекло да је то једини исправан начин да се народ изјасни и да потпуно подржава његово одржавање, 12 процената подржава, али мислим да резултат неће бити уважен, 14 одсто наводи да је то пребацивање одговорности на народ, а 11 да нема потребе за тим.

– Очигледно је да грађани већински сматрају да је референдум неопходан, што је демократски и поштено. Референдуми се расписују и за далеко мање важне ствари, па је логично да се грађани питају и о судбини једног дела државне територије – објашњава Пејић и каже да се у Словенији референдум расписује са питањем да ли продавнице треба да раде недељом, па да је фер да се распише и код далеко озбиљнијих ствари.

– Референдум се очекује и прижељкује. Чак и да буде условно речено проблематично питање, грађани ће се пре негативно изјаснити него да не изађу – наводи он.

Странке

Када би се парламентарни избори одржавали сутра, Српска напредна странка би освојила 54,8 одсто гласова, Социјалистичка партија Србије 8,8 одсто, а Савез за Србију 5,2 одсто.

– Напредњаци имају више него пре неколико месеци, а мало мање него прошлог месеца. То су очекивани резултати с обзиром на то да је мирнодопско време и да нема никакве кампање. Савез за Србију Драгана Ђиласа смо први пут у истраживање ставили самостално, као странку и не стоје лоше – наводи Владимир Пејић.

Он каже да није реч о високом проценту, али да опозиција укупно не стоји лоше.

– Поставља се питање какав би био резултат када би се сви ујединили и да ли је могућ прост збир или би бирачи реаговали лоше. Нисам сигуран да ли би, рецимо, гласач Двери прихватио ДС и да ли би симпатизери Јеремићеве Народне странке гласали за Ђиласа – каже Пејић.

Он објашњава да би евентуално незадовољство због коалиција које бирачима нису прихватљиве могло да васкрсне Сашу Јанковића и Покрет слободних грађана који је према овом истраживању тек на 2,4 одсто подршке.

Да се избори одржавају сутра, на њих би изашло 43 одсто, 35 не би, док 22 процента не зна. Овај резултат је очекиван за период у којем није у току политичка кампања.

Институције

Када је реч о поверењу које грађани Србије имају у рад институција, најбоље стоје председник Србије и Српска православна црква са 54 процента оних који им верују.

За њима следи Војска Србије са 46 одсто подршке, полиција са 44, Влада Србије са 38 и здравство са 29 процената.

– Овај резултат показује да Црква има значајан утицај, али не пресудан. Дефинитивно нисмо земља у којој Црква може да доноси одлуке – закључује Пејић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*