Наша деца проживљавају голготу због лажних оптужби да су убили Американца

0

Родитељи, али и бројни очевици тврде да српски младићи нису криви за убиство Американца Бакарија Хендерсона (22). Нашим младићима у притвору запретили да ће бити изручени Америци и да ће им тамо бити суђено
Ухапшени Срби: Милош Илић (18) из Бачке Паланке, Немања Петровић (18) из Београда, Милош Сенић (25) из Грабовца код Обреновца, Синиша Петровић (22) из Житног Потока код Прокупља, Ненад Јовановић (22) из околине Житорађе, Стефан Стојановић (21) из Новог Сада, Амир Омерџић (32), британски држављанин српског порекла
Грчка полиција запретила је младићима из Србије, ухапшеним због убиства Американца Бакарија Хендерсона (22) у клубу „Баркод“ на Закинтосу, да ће их изручити у САД и да ће им тамо бити суђено! Седморица младића из Србије и један Грк, који је ухапшен с њима, седе у притвору престрављени, а њихове породице моле државу да учини све да им помогне!
Жао ми је Американца, али нећемо дозволити да наша деца буду жртвована зарад земље која нас је убијала

Миладин Петровић, отац Синише Петровића
Родитељи, али и бројни очевици кобне туче тврде да ухапшени Срби немају везе са убиством Хендерсона и да неко покушава да их пошаље на деценијску робију као жртвену јагњад!    
Укупно осморица младића тренутно се налази у притвору у Лаганасу на Закинтосу, међу којима је седморо Срба, а данас би требало да буду изведени пред тужиоца.
Главноосумњичени за убиство су Грк Јоргос Скијадопулос (34), бармен у „Баркоду“, и избацивач Амир Омерџић (32), британски држављанин српског порекла. Остала шесторица Срба терете се, по свему судећи лажно, да су учествовала у групном убиству. У питању су Милош Илић (18) из Бачке Паланке, Немања Петровић (18) из Београда, Милош Сенић (25) из Грабовца код Обреновца, Синиша Петровић (22) из Житног Потока код Прокупља, Ненад Јовановић (22) из околине Житорађе и Стефан Стојановић (21) из Новог Сада.
Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да ова шесторица младића нису позната полицији.
– Наша амбасада је у комуникацији са породицама ухапшених, да видимо шта можемо ми као држава да учинимо. Они пре овога нису били познати српским правосудним органима, дакле, не ради се о лицима из криминогене средине – казао је Стефановић.

Миладин Петровић, отац Синише Петровића (22) из Житног Потока код Прокупља, очекује да држава помогне ухапшеним младићима.
– Ако су криви, треба да одговарају и они и ми родитељи са њима, али наша деца су потпуно невина и све им је намештено! То је очигледно! То се види на снимцима, а то тврде и очевици и ухапшени младићи. Огорчен сам на државу јер до сада није заштитила своје држављане – прича Миладин. 
Он додаје да је за притварање свог сина сазнао од представника туристичке агенције преко које је Синиша отишао на летовање.
– Син ме је звао из притвора, тврди да то нису урадили и ја му верујем. Ни он ни Ненад Јовановић из Речице код Житорађе, који му је друг из детињства, никада ни мрава нису згазили. Сада им се на терет ставља убиство, тамо врше притисак на њих да ће их изручити Америци, а наша држава ћути – истиче Петровић.

Синиша му је испричао да је кобне ноћи све почело тако што је Хендерсон напао неку Српкињу.
– У тој гужви Грк бармен је скочио на Американца, а затим радник обезбеђења, а онда је све ескалирало и завршило се кобно по Хендерсона. Нашу децу су ухапсили тек сутрадан око 19 сати. Дошли су полицајци у објекат где су били наши младићи и рекли им да пођу на информативни разговор. Док су их испред станице изводили из комбија, ставили су им лисице на руке. Сада покушавају да им наместе убиство и пласирају лажне приче и верзије о тој трагедији. Мој син тврди да га није убио и ја му верујем. Ово му је први пут да летује у Грчкој и свако може да потврди да никад ни мрава није згазио. Жао ми је и тог младића који је страдао, али нећемо дозволити да наша деца буду жртвована зарад земље која нас је бомбардовала и убијала – каже очајан отац.
Туга и неверица су се надвили и над кућом ухапшеног Ненада Јовановића у Речици код Житорађе.
Ненадова мајка Јасмина каже да је њен син отишао на Закинтос да залечи алергијски кашаљ, који је добио радећи у „Филипсу“.
– Једва смо скупили тај новац да га пошаљемо на море и како сад да му помогнемо? Ненад је уплашен, а ми одавде не можемо ништа за њега да урадимо – прича Јасмина, грцајући у сузама.

Ненад је 30. јуна са другом из села и Синишом Јовановићем из Житног Потока отпутовао на летовање.
– Уплатили су аранжман преко неке агенције у Прокупљу, а данас је требало да се врате. Туристичка агенција нас је и обавестила да је Ненад ухапшен, нису знали никакве друге детаље. Он се јављао из притвора и јуче и данас, али само на минут, ваљда им је само толико дозвољено. Казао је: „Мама, не знамо шта се дешава. Бојим се да ће нас послати у Америку да нам тамо суде.“ Казала сам му да буде јак, да издржи, јер се сви надамо да ће правда победити. Ненад се само стицајем околности нашао у бару када се то дешавало. Па он не би мрава згазио, а камоли човека да убије – наглашава Јасмина.
Ненадов отац Љубиша посебно је забринут јер, како каже, ухапшени младићи немају ни адвокате.
– Моја пензија је 12.000, оперисан сам од срца, а супруга ради у „Леонију“. Немамо довољно новца да ангажујемо адвоката који би у Грчкој заступао наше дете. Срце ми се цепа због њега… Данас ми је казао: „Криво ми је што испаштамо ни криви ни дужни…“ И бризнуо је у плач. Он је тако јак, а када је заплакао, то значи да је у страшној ситуацији – прича Љубиша.
Звали су, каже, конзула, он им је рекао да чини све што може да помогне.
Милошев отац: Покушавају да свале кривицу на нашу децу!
Ранко Илић, отац Милоша Илића, поручио је са Закинтоса како су скоро све породице ухапшених Срба на том острву, држе се заједно и стрепе над судбинама своје деце.
– Јасно нам је да покушавају да свале кривицу на нашу децу, а ми се боримо овде колико можемо. Немамо преводиоце, па се довијамо како знамо и умемо. Један локални Србин који живи овде дуго нам помаже и прича са Грцима – испричао је Ранко.
Он је навео да је Милош са другом Немањом Петровићем летовао на Закинтосу, кад је избила туча у „Баркоду“.
– Они су тад покушали да раздвоје Американца од припадника обезбеђења и покушавали да смире страсти. Тако су и остали њихови трагови по Хендерсону. Разговарао сам са сином… Они су сви преплашени, престрављени. Не знају шта их је снашло. Зна се ко је убио тог Американца, али сад терете све чији су трагови нађени и који се виде на снимку у тој гужви – објашњава Ранко.
О Милошу његови суграђани из Бачке Паланке имају само речи хвале, а његова бивша разредна из ОШ „Свети Сава“ Славица Кременовић шокирана је због хапшења.
– Милош се нашао на погрешном месту у погрешно време и Бог ће дати да заиста докаже да нема никакве везе са убиством. Био је сјајан ђак, посвећен учењу, озбиљан и спреман да све своје радне обавезе испуњава на време, што је и резултирало да на крају осмог разреда добије Вукову диплому. Никада није био брзоплет, врло пажљиво дете, добар друг, увек спреман да помогне. Пратила сам га након основне школе и он је заиста стасавао у једног доброг момка који би могао да послужи као добар пример како могу да се ускладе радне, школске обавезе са напорним тренинзима – испричала је Славица.
Милош је, иначе, након основне школе уписао и успешно завршио спортску гимназију у Београду, а тренутно тренира у ФК „Рад“.
Сенићева баба: Американац је први флашом ударио Србина

Милош Сенић из Грабовца код Обреновца јавио се породици из притвора и рекао им да нема везе са убиством Хендерсона и да је Американац започео кобну тучу.
Милошева баба Ружа казала нам је да су њени син и снаја кренули на Закинтос да покушају да помогну Милошу.
– Милош је испричао оцу шта се дешавало те ноћи. Рекао је да је кобне ноћи седео у том клубу са сестром и њеним дечком, а за суседним столом била је друга група Срба. У једном тренутку поред тих Срба је прошао Американац и добацио нешто једној девојци у том друштву – прича Ружа.
Тада је, каже она, један Србин припретио Хендерсону, а овај му је одмах разбио флашу о главу!
– Срча је полетела на све стране, а стаклићи су повредили и Милоша. Мој унук је у тој гужви само одгурнуо Американца и то је била цела његова улога у тој тучи, која се завршила кобно по Американца! Сутрадан је Милоша, његову сестру и њеног дечка полиција покупила са плаже и одвела право у затвор, али само је мој унук задржан под образложењем да је његов ДНК нађен на одећи убијеног – објашњава бака Ружа.
Према њеним речима, Милош је узоран младић, а ради као варилац за неке наше компаније у Африци.
– Недавно се вратио у Србију и решио да оде на летовање на Закинтос. Рекао нам је да нема проблема у притвору, али плаши се да ће га осудити ни кривог ни дужног – додаје она.

Информер

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*