НАСА: На само 40 светлосних година од нас откривено 7 планета истоветних Земљи

Астрономи су открили нови звездани систем, удаљен око 40 светлосних година од Земље. Назван је „Трапист 1“, а у њему чак седам планета сличних Земљи кружи око патуљасте звезде.

0

Пронађено је седам планета налик Земљи ван Сунчевог система и на некима од њих има услова за постојање живота, саопштили су вечерас научници Америчке свемирске агенције (НАСА).

Планете се налазе у сазвежђу Водолија (Акваријус), само 40 светлосних година од Земље, и орбитрирају око једне звезде, навели су амерички и белгијски научници.

Према њиховим речима, планете круже око патуљасте звезде Трапист-1, величине Јупитера. Три планете се налазе у такозваној „насељивој зони“, где је могуће постојање воде и живота. Остале се налазе на прагу „насељиве зоне“.

Научници наводе да су потребна додатна истраживања атмосфере да би се утврдило да ли на стеновитим планетама може да опстане неки облик живота.

Планете су близу једна другој и орбитрирају попут Земље, што значи да је на једној половини увек ноћ док је на другој дан.

НАСА наводи да се ради о најузбудљивијем свемирском открићу у последњих 15 година.

Trapist-1
Распоред планета у систему „Трапист 1“ (зеленом бојом обележен је појас „Златокосе“) и њихова величина у поређењу са Земљом

Астронаут са белгијског Универзитета у Лијежу Михаел Жилон оценио је да откриће само наговештај колико се планета налик Земљи налази у свемиру.

„Има 200 милијарди звезда у нашој галаксији. Помножите то са десет и добићете број планета налик Земљи – а то је много“, казао је Жилон.

Trapist-3
Планете система „Трапист 1“ (горе) и стеновите планете Сунчевог система (доле, Земља трећа по реду) са орбиталним периодима (у данима), удаљеношћу од своје звезде (у астрономским јединицама), њиховим пречницима и масама у односу на Земљу

Егзопланете – планете које се налазе ван Сунчевог система, највећа су нада човечанства за проналажење ванземаљских облика живота, јер постоје велике шансе да се на некој од њих налазе услови слични као на Земљи.

Прошле године НАСА је пронашла две настањиве планете налик Земљи

Једна од њих – Кеплер-452б, налази се у сазвежђу Лабуд, а удаљена је од Земље 1.400 светлосних година.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*