НАСА: Живот могућ на Сатурновом сателиту?

Научници процењују да постоје велике шансе да Сатурнов сателит Енкелад крије микроорганизме у океану испод своје ледене површине. НАСА верује да је могућ развој једноставних организама попут бактерија

0

НАУЧНИЦИ из НАСА-е сматрају да постоје одличне шансе да живот ван Земље буде откривен на Сатурновом сателиту Енкелад, преноси Спутњик.

Најновија процена донесена је на основу тек пристиглих података са сонде „Касини“ која је пролетела близу 500 километара широког небеског тела и притом покупила узорке воде, која је попут гејзира избачена у свемир.

Овај феномен је могућ зато што се испод потпуно залеђене површине налази океан. Научници претпостављају да воду у течном стању одржавају геотермални вентили на дну, слични онима који се налазе на Земљи, иако за сада нема доказа за то.

Вода, коју је сонда прикупила, садржи два одсто угљен диоксида, метана и трагове органске материје. На основу ових података НАСА верује да је могућ развој једноставних организама попут бактерија, али можда чак и компликованијих, налик шкампима.

Сматра се да би океан могао да буде дубок неколико километара као и да је сеизмичка активност последица гравитације Сатурна. Међутим, да би се са још већом прецизношћу анализирали узорци биће неопходно послати нову мисију на удаљени сателит зато што инструменти на Касинију нису направљени да директно открију микроорганизме у води, преноси BBC.

– Нисмо открили доказе о постојању организама на Енкеладу. Међутим сателит Сатурна садржи скоро све састојке потребне за одржавање живота на Земљи – рекла је научница из НАСА-е, Линда Спилкер.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*