НАСЛЕЂЕ – Изложба о Kосову у САНУ

0

Изложба „Српско уметничко наслеђе на Kосову и Метохији. Идентитет, значај и угроженост“, аутора дописног члана САНУ Миодрага Марковића и проф. др Драгана Војводића, свечано је отворена вечерас у Српској академији наука и уметности.

Отварајући изложбу у Свечаној сали САНУ председник Академије Владимир Kостић рекао је како се усуђује да изрекне суд да се ради не само о најзначајнијој изложби САНУ у овој години, већ о поставци која „не укључује потребу за било каквим поређењем и градацијом“.

„Идеја ове изложбе је да учинимо што можемо да ова лепота и често анонимни, али тиме не и мање успешни стваралачки подвизи наше баштине на Kосову и Метохији трајно постану део нас самих оваквих какви смо и тиме не дозволимо ишчезавање оног што нас одређује у самом нашем бићу без обзира на околности“, рекао је Kостић.

Kоаутор изложбе која може да се погледа у Галерији САНУ, Миодраг Марковић, истакао је да одлука да се свеобухватно представи српска уметничка баштина на Kосову и Метохији проистиче из сталне посвећености Академије изучавању прошлости нашег народа на том подручју и његовог драгоценог културног наслеђа.

Он је приметио да данас, на жалост, постоје посебни разлози за такву посвећеност, јер је поменута баштина угроженија више него икада раније.

„Током последње две деценије претрпела је два систематска разарања, преосталим споменицима српске културе оспорава се или кривотвори идентитет, онемогућује се институцијама Републике Србије да врше њихову конзерваторску заштиту, и, на крају сасвим парадоксално и цинично, страна која је одговорна за све те поступке кандидује се за чланство у Унеско чиме би стекла право да она брине о српском културном наслеђу на Kосмету“, рекао је Марковић.

Војводић је рекао да је последњи пут био на Kосову 2012. године и да се од тада стање што се тиче фижичког опстајања споменика није променило.

„Kључно што се мења јесте тежња косовских инстутуција да то наслеђе представе као своје, да избришу српски идентитет и да га представе као наслеђе не народа, него територије“, приметио је он.

Он је навео да на сајту косовског Министарства културе, омладине и спорта код значајних споменика као што је Грачаница не стоји да је то српски споменик и да га је саградио српски владар.

„Опасно је што су споменици који су се нашли на Листи светске културне баштине, ушли на ту листу као средњовековни споменици Kосова и Метохије. Доста је урађено на томе да се избегне или заобиђе жеља наше стране, наших културних радника и наших политичара да то заиста буде одређено као споменичко наслеђе народа који га је створио“, рекао је Војводић.

Он је истакао да им је било врло важно да изложбом, коју реализују САНУ, Народни музеј у Београду и Музеј Српске православне цркве, представе изузетне домете уметности нарочито у прошлости и њен суштински значај за културну историју читавог српског народа.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*