Наставак преговора: Вучић и Николић очи у очи с Тачијем и Мустафом

0

Дијалог с Приштином у Бриселу биће настављен у уторак увече, најавио је на конференцији за медије у Влади Србије премијер Александар Вучић.

На састанак ће овог пута ићи и председник Томислав Николић, додао је премијер, наглашавајући да верује да ће приштинска страна довести своје највише представнике, што је у току дана и потврђено.

Наиме, приштински медији пренели су да ће наставку дијалога у Бриселу присуствовати премијер и председник Косова, Хашим Тачи и Иса Мустафа.

„Надам се да ће бити довољно рационалног приступа да се не догоди довођење оружја и оруђа у средину где живе Срби већински и да би се показивали мишићи”, навео је Вучић, додајући да је за Србију најважније да се избегну сукоби и провокације.

Такође, председник Србије Томислав Николић најавио је да ће Србија инсистирати на миру, до кога се дошло захваљујући споразумима у Бриселу и који може да буде очуван једино ако га све стране поштују.

„Албанцима ћемо отворено рећи да је поштовање споразума услов за мир, а представницима ЕУ да имају обавезу да предупреде, а ако то није могуће онда зауставе сваку акцију која директно угрожава мир и безбедност свих становника Косова и Метохије”, рекао је Николић за Спутњик.

Николић је подсетио да Србија жели да настави дијалог и да га неће прва прекинути. „Желимо мир и ми га нећемо први погазити”, закључио је српски председник.

Како је пренео Танјуг, премијер Вучић је нагласио да после састанака с Федериком Могерини и Ангелом Меркел мирније гледа на ситуацију на западном Балкану. Вучић је рекао да разговори неће бити нимало једноставни, да се полази с две супротстављене премисе, „они да је Косово независно, ми да је део територије Србије”.

Премијер је навео да сви причају и да су правили причу око воза, али да нико није обратио пажњу на довођење тешког оружја и оруђа, те оценио да је све то било организовано, али и подвукао да Албанци нису ни видели тај воз и након што је заустављен довели специјалне јединице на север Косова и Метохије.

Како је рекао, „све да су Албанци користили индијанске трикове и стављали уво на шине, тај воз нису могли ни да чују ни да виде”.

На примедбе да је то што је писало на возу „Косова је Србија” провокација, Вучић је рекао да у томе не види провокацију а подсетио да је застава „Велике Албаније” донесена у Београд, а тада нам је речено – што смо се толико насекирали због тога.

Како је пренео Фонет, Вучић је поновио да Бриселски споразум предвиђа да састав полицијских снага на северу одговара етничкој структури становништва и предочио да је Приштина, упркос томе, довела јединицу РОСУ 100 одсто састављену од Албанаца.

„Неки су желели да провоцирају сукоб. Ја сам срећан да смо га избегли”, рекао је Вучић, који сматра да тема не би требало да буде воз, него оружје и борбена возила која су Албанци довели на север Косова.

Вучић је истакао намеру да оде у Брисел и разговара у миру, као и да очекује да и једна и друга страна „учине неке уступке”.

Милионе евра већ су потрошили на кампању

Упитан о председничким изборима, Вучић је одговорио да „медији морају да зарађују” и да су разни председнички кандидати већ потрошили милионе евра у кампањи, иако избори нису ни расписани. То није у потпуности у складу са законом, сматра Вучић, али напомиње да је то посао за неке друге државне органе.

„То што троше новац није ни лоше за домаћу економију, јер ће се те паре свакако потрошити у тржним центрима у Србији”, нагласио је Вучић. Он сматра и да се његови политички противници много више од њега брину о томе ко ће бити председнички кандидат Српске напредне странке.

„Консултоваћемо све њих, и Јанковића, и Јеремића, и Шешеља, кога ћемо да кандидујемо”, указао је Вучић и назвао Сашу Јанковића и Вука Јеремића „досовским кандидатима”.

Ако нам помогну и око РТБ Бор, Кинези заслужују споменик у Београду

Вучић је најавио и отварање авио-линије с Кином, а поручио је и да би кинеској држави и народу у Београду требало подићи споменик захвалности ако Србији помогну у случају РТБ „Бор”, као што су већ учинили у случају железаре. Према речима Вучића, тај споменик би требало да буде у Београду.

Поносан на чланове СНС-а који су чистили снег

Лидер напредњака рекао је да је поносан на чланове СНС-а који су чистили снег носећи обележја странке, а онима који то критикују на друштвеним мрежам поручио је да и сами ураде нешто за друштво.

Наводећи да га је шефица информативне службе СНС-а обавестила да је организована акција чишћења снега и леда, да су поједини чланови том приликом носили и обележја странке, а да их сада „исмевају на друштвеним мрежама”, Вучић је рекао да нема ништа против њихове акције јер они нису ништа крали или отимали, већ су узели лопату и чистили снег.

„Докле су нас довели… Кад радиш нешто што је најчасније и најпоштеније, када помажеш другима, па и тим ленчугама што не раде ништа по цео дан, треба да се кријеш и стидиш…”, рекао је Вучић. Он је захвалио члановима странке који су чистили снег, наводећи да на тај начин морају сви да се ангажују.

„Није посао готов од осам до четири, после тога мора да се учи и спрема за будућност, а не да се чека да нешто падне с неба”, истакао је Вучић.

ПОЛИТИКА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*