Nastavak razmene udaraca između Rusije i SAD

0

Sastanak u Manili doneo najavu zaoštravanja odnosa dveju sila. I pored svega, obe strane žele i dalje saradnju

DO prvog septembra Vašington će pripremiti svoj odgovor na odluku Moskve da se broj saradnika američkih diplomatskih predstavništava u Rusiji smanji do 455, koliko je i ruskih u Americi.

Tu najavu mogućnosti za nova proterivanja diplomata i tehničkog osoblja saopštio je Reks Tilerson, američki državni sekretar, za vreme razgovora sa ruskim ministrom Sergejom Lavrovom u Manili na Filipinima na marginama samita zemalja ASEAN.

Zanimljivo je da su posle razgovora i Tilerson i Lavrov novinarima kazali da su stekli utisak da obe strane žele – nastavak saradnje!

– Mi smo dve velike države i zato treba da nađemo oblasti u kojima možemo sarađivati, dajte da probamo da to učinimo – kazao je Tilerson.

I Sergej Lavrov je za traženje mogućnosti za saradnju, ali Moskva postavlja jedan važan uslov – da Vašington promeni ton i prestane da stalno preti nekim sankcijama.

Ako Vašington u septembru krene sa novim sankcijama tj. protera grupu ruskih diplomata, izvesno je da će Moskva odmah uzvratiti. Američke diplomate, koje sada pakuju kofere i moraju da napuste Rusiju do kraja avgusta, zapravo su odgovor za proterivanje onih 35 ruskih diplomata u decembru 2016. godine. Tada Putin nije hteo da ide na formulu „oko za oko“ jer je bio svestan da je to učinila administracija Baraka Obame da bi otežala posao novom predsedniku Trampu.

Rusi tvrde da su Amerikanci opterećeni špijunima, pa ih tako vide i u poslednjim izborima u SAD.

Direktor američke Uprave nacionalne kontraobaveštajne službe Vilijam Evanina tvrdi kako je blokiranje vila koje su koristile ruske diplomate koje rade u Njujorku i Vašingtonu veliki gubitak za Moskvu, ali Amerikanci više gube od proterivanja iz Rusije.

BESMISLENO

AMERIČKI državni sekretar Reks Tilerson izjavio je u ponedeljak u Manili da je besmisleno prekinuti sve odnose između dve zemlje zbog međusobnih neslaganja. On je dodao da je Rusija pokazala izvesnu spremnost da se krene napred oko mučnog pitanja veznog za Ukrajinu.

SMANJENJE ZAVISNOSTI OD DOLARA

RUSIJA će pojačati napore na planu smanjenja svoje zavisnosti od američkih platnih sistema i dolara kao obračunske valute, kao odgovor na sankcije SAD, izjavio je zamenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov.

Novosti

POSTAVI ODGOVOR

*