Наставља се „РАТ“ у БИХ: Изетбеговићу, која је била твоја улога у паду Сребренице?

0

Лидери СББ и СДА у БиХ, Фахрудин Радончић и Бакир Изетбеговић, наставили су да заоштравају односе, па је након оптужбе бошњачког члана Председништва БиХ да је Радончић издајник, лидер СББ, која је и коалициони партнер СДА, Изетбеговића позива да изађе из Муслиманског братства и одговори каква је била његова улога у „паду Сребренице“.
Најпре је, наиме, Изетбеговић на трибини у Бихаћу поручио да нема више сарадње са Радончићем зато што је изјавом да су Бошњаци започели рат у БиХ бацио љагу на свој народ, након чега га је лидер СДА ознацио издајником.

Уследила су Радончићева питања за Изетбеговића међу којима је и да ли је то лидер СДА направио коалицију са Радованом Караџићем, Матом Бобаном, Крајишником и многим другим, како наводи, ратним злочинцима који су убили 200.000 Бошњака и милион раселили.

У саопштењу СББ, објављеном на званичном сајту, Радончић позива Изетбеговића да, како каже, пре него што то открије историја када се скину ознаке тајности, каже каква је његова улога била у паду Сребренице и повлачењу Насера Орића из истог града са места комаданта одбране.

СББ пита Изетбеговића шта је 1993. године, био циљ Бошњачког сабора у Сарајеву, него подела БиХ и прављење филџан државе и владавине пет фамилија.

– Изетбеговића питамо и шта је са цепањем СДА и да ли упорним лажима на рачун Радончића жели да сакрије свој неминовни одлазак са чела странке?

СББ тражи од Изетбеговића да иступи из Муслиманског братства, јер то није била идеја за коју су гинули Бошњаци, а то чланство, истичу, наноси екстремне штете Босни и Херцеговни.

– Зашто Изетбеговић још избегава да жртвама геноцида упути извињење због историјског лагања у Већници, када је некомпетентном тужбом помогао да историјска љага са лица агресора на БиХ буде мања – пита СББ у саопштењу.

СББ сматра да, како наводе, Изетбеговић, већ 20 година, води политику поделе БиХ на три дела и да је управо он у најтешњем дослуху са Додиком и Човићем.

– То потврђују договори из кафане „Барка“ са Додиком и гласање у Парламенту ФБиХ од пре 15-ак дана, када су Човић и ХДЗ, спречили смену његове супруге Себије са места директорке Клиничког центра Универзитета у Сарајеву – наводе из СББ.

Поручују и да бошњачки ветерани нису своје животе у последњем рату давали за „брачни пар Чаушеску“, који више не може да се скрива под кишобран покојног Алије Изетбеговића, и да би њих двоје што пре требало да абдицирају са вишедеценијског беговског трона. То ће за грађане БиХ и региона бити боље и лакше.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*