НАТО авиони пресрели руске бомбардере, летели од Норвешке према Шпанији!

0

Борбени авиони четири европске земље пресрели су два руска борбена авиона тупољев Ту-160 (НАТО назив „Блацкјацк“) на путу од Норвешке ка северној Шпанији

Авиони из Норвешке, Велике Британије, Француске и Шпаније, пресрели су руске ловце на ободима свог важдушног простора, јавио је Би-Би-Си (ББЦ).
Kако се наводи, инцидент се догодио у тренутку високих тензија између Запада и Русије.

Аналитичари наводе да се број руских авиона које пресрећу НАТО авиони знатно повећао.

Инцидент се догодио 22. септембра, али није био познат јавности све до објављивања саопшења француског Министарства одбране.

У саопштењу се наводи да су два норвешка авиона прва спазила руске ловце на северу и да су подигнута још два ловца Ф-16 како би их испратили до југа Шкотске.

Британија је послала борбени авион тајфун који је пратио руске ловце западно од Шетландских острва, али их није пресретао. Kако се наводи, руски авиони нису ушли у британски ваздушни простор.

Француски борбени авиони сачекали су руске ловце западно од Ирске, 100 километара од британске обале, саопштило је француско Министарство одбране.
Два шпанска ловца Ф-18 коначно су пресрела руске авионе северно од града Билбао, после чега су се руски ловци окренули и вратили, наводи ББЦ.

Исланд се истог дана жалио да су два руска ловца летела превише близу цивилних авиона. Они су навели да су борбени авиони летели између 1.800 и 2.700 метара испод путничког авиона који је летео од Рејкјавика до Стокхолма.

Информер

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*