НАТО генерал: Балкан и даље потенцијални извор ратних сукоба

0

Председавајући Војног одбора НАТО генерал Петр Павел изјавио је да је Балкан још увек потенцијални извор ратних сукоба и поручио да Северноатлански савез мора да поседује способност одвраћања противника и одбране својих чланица, као и већу улогу у борби против тероризма, пренела је данас Хина.

„НАТО савез мора да поседује способност, снаге и ресурсе за одвраћање противника и одбрану своје чланице од било какве претње“, рекао је синоћ у Сплиту генерал Павел на конференцији за новинаре након целодневне конференције Војног одбора НАТО.

Хрватска агенција наводи да је Павел упозорио на опасности на Балкану оценивши да је ситуација у том делу Европе „далеко од стабилне“ устврдивши да „Балкану прети исламски тероризам, али и руски утицај“.

„Босна и Херцеговина могла би постати уточиште за тероризам“, казао је генерал Павел који је, на питање како процењује развој избегличке кризе ове јесени, истакао да не очекује велике таласе избеглица као што се то догодило прошле године.

Представљајући закључке конференције, генерал је истакао да је састанак у Сплиту био прилика да се окупе начелници генералштабова земаља чланица НАТО, два стратешка НАТО команданата, као и представник Црне Горе, која је добила позивницу за чланство у НАТО, како би „могли да расправљају спровођење одлука које су председници држава и влада донели на самиту НАТО у Варшави у јулу“.
Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*