НАТО и званично о хапшењу Ђурића

0

Инцидент од 26. марта на северу Косова указује на потребу наставка дијалога Београда и Приштине како би проблеми могли да се решавају на конструктиван начин, рекао је за РТС помоћник портпарола НАТО-а Пирс Казалет, демантујући да је та организација „оцењивала“ процедуру Ђурићевог одласка у Митровицу.

Реакцију НАТО-а на мартовске догађаје у покрајини, када су у Митровици интервенисали приштински специјалци, пренели су јуче поједини домаћи медији, позивајући се на анонимне изворе у Алијанси, са тврдњом да Ђурић није поштовао прописе кад је 26. марта ушао на север Косова, а Хашим Тачи послао полицију без одобрења Кфора.

За РТС, међутим, у НАТО-у кажу да то није званичан став. У одговору не помињу процедуре.

„Инцидент од 26. марта на северу Косова указује на потребу наставка дијалога Београда и Приштине како би проблеми могли да се решавају на конструктиван начин. НАТО потпуно подржава дијалог и позива на његов наставак, што је могуће пре. То је од кључне важности за мир и стабилност у региону. Кфор наставља да гарантује безбедност и слободу кретања на целом Косову, сходно Резолуцији 1244“, навео је помоћник портпарола НАТО-а Пирс Казалет.

На наводе у појединим медијима реаговала је јуче Канцеларија за Косово и Метохију, наводећи да би такав став представљао сврставање уз Приштину, а против регионалне стабилности.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је у бруталној акцији косовске полиције ухапшен 26. марта, док је учествовао на округлом столу у Митровачком двору поводом унутрашњег дијалога о Косову.

У Приштини су тада навели да он није имао одобрење да дође на Космет, иако је по Бриселском споразуму довољно да само обавести приштинске власти о томе, а не да тражи дозволу.

Шеф српске дипломатије је раније данас поновио да је Србија у потпуности поштовала процедуру.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*