НАТО лобиста Јелена Милић: Србија ако жели у ЕУ не може да прескаче НАТО!

0

Једна од важнијих порука Генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга током сусрета са председником Србије Александром Вучићем била је то да ће разговарати о европским интеграцијама Србије, изјавила је данас директорка Центра за евроатланске студије (ЦЕАС) Јелена Милић.

Милић је навела да ЕУ И НАТО сарађују и да се процес европских интеграција земаља које га још нису завршиле не може изоловати од америчког или НАТО утицаја.

Говорећи о сусрету Вучића и Столтенберга, Милићева је рекла да никада није видела такво медијско примирје и добро извештавање о дешавањима између Србије и НАТО.

Она је оценила да смо се први пут у сусретима генералног секретара и председника Вучића померили од тога да НАТО поштује војну неутралност, а Србија остаје војно неутрална.

– Сада чујемо и да појачана војна сарадња са НАТО-ом неће сметати војној неутралности – рекла је Милићева.

На питање да ли паљење америчке амбасаде додатно оптерећује односе Србије и САД, она је навела да је то један од кључних проблема, као и случај браће Битићи.

– Пресудом очигледно, ни амбасадор Скат, ни шира јавност никако нису задовољни. Испало је да је један човек убијен, а да се не зна ко је крив и одговоран за то. Не бих рекла да је то био баш несрећан случај. Можда управо тај пример говори колико је тај период у Србији био тежак – рекла је Милићева.

Она сматра да је за случај браће Битићи одговорна садашња номенклатура.

– Немојмо заборавити да је један од кључних људи у тој афери Горан Радосављевић Гури који је истакнути члан СНС – додала је директорка ЦЕАС-а.

Упитана да прокоментарише да ли ситуација у вези са доделом дипломатског статуса запосленима у Руско-српском хуманитарном центру у Нишу додатно оптерећује односе Србије и НАТО-а, Милић је одговорила да не зна да ли је то шпијунски центар и да у то не жели да се петља.

Милић је казала и да не зна да ли ће Влада Србије том центру доделити дипломатски статус.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*