НАТО нам враћа контролу неба над КиМ?

Представници наше земље и делегација НАТО састаће се у седишту Алијансе 14. децембра. О контроли ваздушног простора у Бриселу разговарали Вучић и Столтенберг

0

ДЕЛЕГАЦИЈА Владе и Контроле летења Србије и Црне Горе спрема се за састанак који ће се 14. децембра одржати у седишту Алијансе у Бриселу, а на коме ће се разговарати и о контроли доњег слоја ваздушног простора над Косовом и Метохијом и могућности да се оно врати у наше руке – сазнају „Новости“.

pol-nato-nam-3

Небо над јужном покрајином, од 1999. године, према Кумановском споразуму, контролише КФОР и за доњи део ваздушног простора (испод 8.000 метара) надлежан је командант мисије НАТО, а у пракси тај део посла обавља прилазна контрола летења са торња у Приштини.

– Наши захтеви су спремни и став је сасвим јасан. Учинићемо све да бранимо наш простор – изјавио је за „Новости“ Радојица Ровчанин, директор СМАТСА (Контроле летења Србије и Црне Горе), који ће бити на поменутом састанку у Бриселу.10481548_543096572463810_4899319568541402560_oДа Београд и челници НАТО разматрају ову тему, потврдио је и премијер Александар Вучић који је у среду после састанка са генералним секретаром Алијансе Јенсом Столтенбергом рекао да се разговарало о доњем слоју ваздушног простора на КиМ, да ће се експерти обеју страна ускоро састати и да верује да ће бити позитивних решења.

Што се тиче горњих слојева ваздушног простора, КФОР је 2014. године контролу делегирао мађарском „Хунгарконтролу“ који има уговор на пет година, а по његовом истеку очекује се нови јавни позив за „контролора“, на који може да се јави и СМАТСА.

Како је за наш лист раније изјавио Ровчанин, било би природно да наша контрола летења поврати пуну контролу ваздушног простора над КиМ, јер за то испуњава све техничке, организационе и кадровске услове, а њихове услуге би биле јефтиније у односу на друге провајдере, али такав аранжман морају да договоре представници наше земље и међународних институција.

СТАТУСНО ПИТАЊЕ

ПИТАЊЕ контроле доњег дела неба, Београд, иначе, сматра статусним. Па је, поводом покушаја Приштине да ову тему „увуче“ у бриселски дијалог прошле године, Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ, изјавио да се оно тиче „суверенитета и територијалног интегритета“, а да је позиција Србије у вези са тим дефинисана Уставом.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*