НАТО распоређује „застрашујућу“ силу на границе Русије

НАТО алијанса спрема се да распореди "застрашујућу борбену силу" од 4.000 војника у регион Балтика, недалеко од границе са Русијом, најкасније до следећег маја.

1

Овај договор потврђен је на састанку војних лидера земаља чланица НАТО који се током викенда одржао у Сплиту. Чешки генерал Петр Павел најавио је да ће четири батаљона бити послата у регион Баллтика у различитим периодима, закључно за мајем 2017. Шеф европске команде НАТО позвао је алијансу да „Русији приђе силом“.

– Са ова четири батаљона, не причамо само о присуству које означава увежбавање. Сила коју шаљемо је застрашујућа, и ту је чак и уколико дође до потребе за борбом. Играмо по другачијим правилима – рекао је Павел, а преноси „WSJ“.

Чешки генерал на састанку је открио да ће нове НАТО снаге на Балтику одговарати командном центру који ће бити успостављен у Пољској, а на чијем ће челу бити амерички генерал Кертис Скапароти.Амерички званичници рекли су за „Волстрит џурнал“ да ће 1000 војника бити послато из 2. пука стационираног у Вилсеку у Немачкој, те да ће они у Пољску стићи у априлу. Уз амерички контигент који ће такође бити у Пољској, Немци ће послати снаге и у Литванију. Очекује се да и Канада понуди своју војску Летонији, док ће Велика Британија трупе на располагање ставити Естонији, Норвешкој и Данској.

– Постоји много аспеката ове операције. Покушавамо да сагледамо ширу слику, и сигурни смо да су мере које преузимамо веома добро координисане, међусобно подржане и усаглашене – рекао је Павел.

Сви контигенти НАТО трупа биће распоређени веома близу северозападне границе са Русијом.

НАТО команданти нису искључили могућност сарадње са Русијом, али генерал Скапароти је истакао да „многи савезници Русију виде као изазивача у много области“, док је Павел позвао на „прагматичан али гвоздени став“ према Москви.

Након самита у варшави, Русија је НАТО алијанси предложила тзв. „позитивни програм“ за побољшање односа, који за циљ има смањење тензија између Москве и те војне организације на челу са САД. Међутим, Кремљ овакве акције алијансе сматра одбијањем мировних преговора, те као „претњу по руске националне интересе на коју ће адекватно бити одговорено“.

Блиц

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*