НАТО: Русија за нас није претња!

Колико најновији потези Алијансе свет уводе у опасност од новог сукоба. Столтенберг: Упркос тензијама, не сматрамо Русију претњом

0

Колико најновији потези Алијансе свет уводе у опасност од новог сукоба. Столтенберг: Упркос тензијама, не сматрамо Русију претњом

ЧИТАВ низ земаља придружио се иницијативи Канаде, Немачке, Велике Британије и САД да се разместе мултинационални батаљони на источним границама НАТО. Јенс Столтенберг, генерални секретар Алијансе, истиче да је циљ планираног распоређивања додатних 4.000 војника у источној Европи „спречавање, а не изазивање сукоба“. Према његовим речима, НАТО не жели конфронтацију с Русијом.

 – Упркос тренутним тензијама, војна алијанса не сматра Русију претњом – рекао је Столтенберг.

Али, са друге стране, стални представник Русије при Алијанси Александар Грушко, сматра да акције НАТО представљају ризик за европску безбедност, а посебно за одредбе споразума Русија – НАТО које се односе на војну уздржаност.

Грушко је то рекао реагујући на одлуку НАТО да повећа војну присутност на истоку Европе и у Црном мору.

Према његовим речима, од самита НАТО у Велсу у септембру 2014, састанци министара су били „стереотипни, и без позитивних сигнала за односе Русија – НАТО“, пренео је Тасс.

Грушко је навео да Русија неће остати нема на такве мере Алијансе.

– Сада се поставља питање: шта је следеће? Нови талас спекулација НАТО о руској претњи и нова спирала трке у наоружању? Мислимо да тај пут никуда не води – истакао је Грушко.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је да се читав низ земаља придружио иницијативи Канаде, Немачке, Велике Британије и САД да разместе мултинационалне батаљоне на источним границама Алијансе.

Како је објаснио Јенс Столтенберг, Албанија, Италија, Пољска и Словенија ће својим снагама допунити батаљоне које у Литванији предводи Канада, док ће Хрватска, Белгија, Француска, Луксембург, Холандија и Норвешка својим капацитетима ојачати батаљон који предводи Немачка. Данска и Француска ће допунити батаљоне у Естонији, предвођене Лондоном, док ће Румунија и Велика Британија ојачати амерички батаљон у Пољској.

Како пише британски Би-Би-Си, Северноатлантски савез јачањем својих војних снага оправдава своју бојазан од руске агресије и врши додатни притисак на Москву.

ВРТЕ СЕ УКРУГ

ДИЈАЛОГ лидера НАТО и руског председника Владимира Путина о украјинском проблему као да се врти укруг. Док челници Алијансе непрекидно у први план стављају анексију Крима и руску помоћ побуњеницима на истоку Украјине, Путин увек одговара да се улога Кремља преувеличава с циљем да западне земље оправдају повећано трошење новца на оружане снаге.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*