Нато се башкари на Балтику, Русија спрема одговор

0

Хиљаде трупа из састава НАТО и партнерских држава изводе вежбу на копну и мору у централној и источној Европи, с циљем да покажу сарадњу и способност брзог реаговања.
Око 4.000 трупа из Америке и 14 држава Европе учествују у годишњим вежбама које су започеле у луци Шчећин на Балтичком мору, преноси АП.

Као део вежби, спровесће се потрага и борба против подморница и морских мина, коришћење ваздушне одбране и десант трупа, као и борба против морнаричких пловила.

Руски амбасадор при НАТО Александар Грушко поручио је да ће Русија одговорити на јачање војног присуства Алијансе у њеним државама чланицама које се налазе на руској граници, као што су Пољска и балтицке земље, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да су источне чланице НАТО затражиле додатне безбедносне гаранције након што је 2014. Москва од Украјине припојила полуострво Крим на Црном мору и пружила подршку снагама које се боре против трупа под командом Кијева на истоку ове бивше совјетске државе.

– Земље НАТО би требало да схвате да сви ови напори неће бити непримећени што се нас тиче и неће остати без одговора у смислу војног планирања – казао је Грушко новинарима.

Ројтерс наводи да Русија оснажује своје западно крило довођењем нових дивизија и оптужује Алијансу да представља претњу по безбедност Русије повећаним бројем војних вежби и постављањем трупа на источном крају НАТО.

– Оваквим војним корацима, војним активностима и војним јачањем, НАТО ствара нову војну, безбедносну ситуацију коју ми не можемо да игноришемо, на коју би требало да одговоримо нашим сопственим војним инструментима – рекао је Грушко.

Вести-Онлине

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*