НАТО се огласио о „случају воз“: Помно пратимо ситуацију

0

НАТО позива Београд и Приштину да се уздрже од заоштравања ситуације и покрену дијалог, „јер је то у интересу регионалне стабилности и безбедности“.
То је за агенцију Бета изјавила портпаролка Северноатлантског савеза Оана Лунџеску.

„Ми веома помно пратимо ситуацију“, истакла је представница за штампу у седишту НАТО-а на молбу новинара Бете да изнесе став Алијансе о оштрим изјавама власти у Београду и Приштини после одлуке косовских власти да упућивањем специјалних полицијских снага на административној линији зауставе воз који је из Београда кренуо за Kосовску Митровицу.

Оана Лунџеску је додала да је то „питање које треба да се реши између Београда и Приштине“.

На молбу да објасни како НАТО гледа на изјаву председника Србије Томислава Николића да ни Алијанса ни ЕУ нису дали „праве одговоре“ на слање косовске специјалне полиције на север Kосова без нужног одобрења НАТО-а док је косовски премијер Иса Мустафа рекао да се Приштина о томе консултовала са свим дипломатским мисијама, Лунџеску је нагласила да „мисија Kфора коју предводи НАТО наставља да игра своју улогу“.

Портпаролка НАТО-а рекла је да Kфор „ту улогу врши с мандатом на основу резолуције 1244 Савета безбедности УН и спреман је да, уколико се покаже нужним, пружи помоћ као трећа снага пошто своје улоге најпре одиграју Еулекс и косовска полиција“.

„Ми позивамо све стране да се уздрже и крену у дијалог, јер је то у интересу регионалне стабилности и безбедности“, истакла је Лунџеску и додала ;да се додатне информације могу добити у одељењу за јавност у седишту Kфора на Kосову.
Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*