Научници: Нанотехнологија решење за несташицу хране

0

Проблем недостатка хране постајаће све израженији како климатске промене напредују

Сваке године пољопривредници широм света додају 100 милиона тона вештачких ђубрива усевима, а додају и више од 800.000 тона глифосата, активне супстанце у хербициду „Роундуп“. Проблеми настају јер биљке користе мање од половине фосфата из ђубрива, док остатак одлази у водене токове где помаже цветању алги које могу затровати воду.

Број становника би до 2050. године могао достићи 9 милијарди, а научници покушавају што пре да повећају производњу хране која неће толико утицати на животну средину. Kако би решили овај дивовски проблем, научници размишљају о „малим стварима“ – развијају наночестице које су тање од људске косе.

Тренутно постоје три главна смера истраживања. Наночестице које помажу у апсорпцији храњивих материја из тла, нанокапсуле које отпуштају сталну количину пестицида и наносензори који управљају комплексним системима наводњавања.

Научници са Универзитета у Сејнт Луису открили су начин узгоја нанођубрива из алги. Употребом ове врсте ђубрива успели су да повећају род једне сорте грашка за 6 одсто.

Исти научници развили су и начин на који је могуће повећати количину одређених материја у биљкама. Kоришћењем наночестица, повећали су удео антиоксиданса ликопена у парадајзу за чак 113 одсто. Тренутно раде на методи повећања протеина у кикирикију који је један од највећих извора протеина у земљама у развоју.

Бразилски научници развијају нанокапсуле које садрже фунгицид и хербицид како би знатно смањили употребу отровних материја у пољопривреди.

„Добар део те технологије је тек у повоју“, рекао је Сони Рамасвами, шеф америчког Института за храну и пољопривреду. Добар део развоја у тој грани биологије настао је због потпуног незнања што се тиче утицаја нанотехнологије на околину.

Због свега тога, законска правила још увек не постоје и готово је немогуће предвидети у којем смеру ће се развијати. Неки стручњаци уверени су да ће нанотехнологија наићи на знатно мањи отпор од генетски модификоване хране, али упозоравају да не производимо довољно хране за све људе на Земљи.

„Број становника расте, клима се мења што знатно отежава пољопривреду. Улога наночестица је да нам помогне у решавању овог великог проблема. Једноставно не производимо довољно хране“, рекао је Џејсон Вајт.
Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*