Научници: Прошла година најтоплија у историји

0

Протекла, 2016. година, била је најтоплија у историји, а глобалне временске прилике обележили су екстреми, високе температуре, највиши ново мора и најмања количина леда на Артику и Антарктику, наводи се у данас објављеном извештају америчке Националне океанске и атмосферске администрације (НОАА).

Стручњаци упозоравају да је време у 2016. години било „веома екстремно и да има разлога за бригу“, додајући да је то јасан показатељ климатских промена које су изазвали људи.

Kлиматски феномен Ел Нињо мења време широм света и имао је велики утицај на прошлогодишње климатске услове, наводи се у извештају.

„Пошла година ће заувек остати уписана у мом мозгу као година када смо прешли нови праг климатских промена који баца мрачан поглед на нашу будућност“, рекао је амерички научник за праћење климатских промена Kим Kоб.

Научници су испитали десетне кључних фактора за мерење климатских промена и дошли су неохрабрујућих резултата.

Прошле године је осмина земљишта на Земљи била изожена јакој суши, јачој него обично и 2016. се може сматрати најгором годином по том питању, наводи се у извештају.

Екстремни временски услови забележени су у свим деловима света. Таласи високих температура погађали су готово све земље, нарочито Индију, а велике врућине изазвале су велике шумске пожаре у Kанади.

Стручњаци показују да је ниво мора порастао шесту годину за редом за 3,4 милиметар.

У 2016. је забележено 93 тропских циклона широм планете, што је 13 одсто више од нормале, укључујући и ураган Метју на Хаитију у којем је погинуло око 1.000 људи.

Ледена површина на Гренланду изгубила је у протеклој години 341 милијарди тона леда, а глечери су потонули у просеку за око један метар.

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*