Научници утврдили: Пси заиста разумеју шта им људи говоре

0

Научници су у новој студији доказали оно што власници паса већ одавно знају: да њихови најбољи пријатељи пси разумеју шта им се говори.

Научници у Мађарској скенирали су мозгове 13 паса док им се тренер обраћа, да би утврдили која им је хемисфера мозга тада активна.

Откривено је да пси, баш као и људи, „процесирају речи“ у левој хемисфери мозга, а десну хемисферу користе за анализу тона гласа човека.

Стручњаци су утврдили да пси њима упућене речи хвале разумеју као похвалу само ако су изговорене позитивним тоном.

Бесмислене речи, иако изговорене у охрабрујућем тону, или смислене речи изговорене безлично, неутралним тоном, имају исти ефекат на псе – никакав.

Дакле, мозак пса региструје и шта му се каже и којим тоном му се то каже, изјавио је неуролог Атила Андић са Универзитета „Ејтвеш Лоранд“ у Будимпешти.

„Пас ће похвалу схватити о награду само ако изговорена реч то заиста значи и ако је изговорена са одговарајућом интонацијом“, навео је тај стручњак.

Андић је рекао да ти налази указују да се ментална способност „процесуирања језика“ развила раније него што се сматра.

Мада су друге врсте вероватно такође ментално способне да разумеју језик као што то могу пси, то је тешко утврдити јер не показују никакво интересовање за језик људи, рекао је Андић.

С друге стране, пси су се хиљадама година социјализовали с људима, те много пажљивије прате шта им људи говоре и како то чине.

Студија је објављена у новом броју часописа Сајенс, а за потврду њене валидности ће бии потребно још много тестова на псима.

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*