Не бисмо опстали без подршке Србије

0

Изјава председника Вучића да подржава разграничење поткрепљена је озбиљним анализама и вишегодишњим праћењем негативних трендова

Потпредседник Српске листе Игор Симић истиче да су Срби на Косову и Метохији недавно обраћање председника Србије Александра Вучића дочекали са олакшањем. Каже да не мора да се доказује колико Срби у покрајини имају поверења у председника Вучића и наводи да је на последњим председничким изборима за лидера СНС-а гласало више од 80 одсто грађана. „ Наш став је јасан – председник и наш преговарачки тим имају пуно поверење Срба са КиМ и Српске листе”, каже у разговору за „Политику” Игор Симић.

Како коментаришете изјаву председника Александра Вучића који се залаже за разграничење с Албанцима као решење косовскометохијског проблема?

Изјава председника Вучића да подржава разграничење је изјава која је поткрепљена озбиљним анализама и вишегодишњим праћењем негативних трендова. Оно што је многима, ипак, промакло јесте став председника да је за било какав договор потребно да Приштина покаже спремност за компромис и одбаци максималистичке захтеве. Оно што је Србима на КиМ важно без обзира где живе јесте порука коју смо чули од председника – да ће се он борити да сваки Србин на КиМ добије више него што има данас, али и да ће Србија у наредном периоду наставити да финансијски подржава српски народ који, подсећам, не би опстао без новчаних давања из Србије.

После свих одлагања и блокада Приштине, очекујете ли да ће Заједница српских општина бити формирана до краја године?

Када се говори о томе која међународна обавеза није испуњена прво питање је шта је са формирањем Заједнице српских општина. Срби на Косову чекају пет и по година да би она била формирана. Иначе у намере Албанаца да ће испунити своју обавезу на Косову и Метохији смо сумњали, а скептичан је био и председник Вучић.

Да ли очекујете да ће до краја године ЗСО ипак бити формирана?

Понашање Приштине говори да они не желе да испуне своју обавезу и да међународна заједница пре свега Европска унија се није показала као одговорни гарант овог споразума. Не бих желео да спекулишем шта ће бити до краја године.

Више од 50 Срба недавно је одлучило да напусти Косовске безбедоносне снаге (КБС). Шта би могао да буде њихов разлог?

Напуштање КБС од стране Срба је по мом мишљењу директна последица бруталног пребијања директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића и нас, легалних и легитимних представника Срба. Ови људи су схватили да Приштина жели да их искористи у конфронтацији са Србима, а то не би било ништа друго до братоубилачка ситуација, и на то нису пристали без обзира на уцене којима су сада од стране некадашњих колега изложени.

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*