Не дају да им ваде органе: Парламентарци још нису узели донорску картицу, вадећи се да су матори.

0

Многи парламентарци још нису узели донорску картицу, неки због здравља, а поједини се ваде да су матори.

Већина посланика Скупштине Србије није великодушна кад је реч о донирању њихових органа после евентуалне мождане смрти! Тако многи нису још размишљали о томе, неки су, кажу, матори за тако нешто, а има и оних који су изричито против и не пада им на памет да следе пример премијера Александра Вучића, који је најавио да ће потписати донорску картицу.

Најгласнији противник је лидер СРС Војислав Шешељ.

– Против тога сам јер се органи узимају са живих људи. Срце им куца, крвоток им ради. Без дозволе за живота онога ко страда у несрећи или без дозволе његове породице, апсолутно сам против тога – наглашава категорично Шешељ. Ипак, ако би неком његовом најближем затребао бубрег, дао би без размишљања.

– Својој деци бих дао и срце и бубрег и плућа, шта год кад би затребало, али сматрам да је то приватна ствар сваког човека. Међутим, на силу да се узимају органи – каже он, а има још једну примедбу на министре који су завештали органе.

– Неће нико узимати њима органе, него ће узимати сиротињи и давати онима који имају велике паре да плате – сматра Шешељ.

ПУПС подржава иницијативу да се завештају органи, али су прешли старосну границу, истиче посланик те странке Момо Чолаковић.

– Ми смо у извесном смислу заштићени. Пошто смо у годинама, не спадамо у ту категорију. Иначе, поздрављамо ту активност – каже Чолаковић.

Председник Kомунистичке партије Јошка Броз вади се да не зна где то може да уради.

– Не знам где то може, али ако буде, хоћу сигурно. Kад буде био повољан тренутак – каже Броз, а на питање који тренутак чека, одговара:

– Па, кад не будем морао да идем да тражим где се то ради, него кад неко дође у парламент. Немам ништа против тога, можда некоме могу да помогну моји органи, шта ће мени кад умрем.

Посланик СДПС Иван Бауер признаје да није досад размишљао о овом чину.
– Не знам да ли ћу после нашег разговора почети о томе да размишљам, али свакако подржавам завештање органа. Тренутно имам бронхитис, па не знам да ли бих могао да донирам плућа – нашалио се Бауер.

Посланик СПС Новица Тончев не би се одлучио на овај корак без одобрења породице.
– Нисам о томе размишљао, али немам ништа против ако једног дана може други живот да се спасе. Морао бих да се консултујем са члановима породице – рекао је Тончев.

С друге стране, посланица ДС Наташа Вучковић завештала је органе пре више од пет година.
– Не знам да ли су моје колеге то урадиле, то је лична одлука, није страначка – истиче Вучковићева и напомиње да је „страшно важно да се води кампања“.
Kурир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*