Не могу без провокације: Хрватска има министарство „За дом СП“

0

Нова влада Хрватске биће састављена од 19 министарстава, а једно од њих је Министарство за демографију, обитељ (породицу), младе и социјалну политику.

Kако би скраћеница за ово министарство могла да буде „За дом сп“ реаговао је Арсен Баук из СДП-а и замоилио да се замени редослед слова, преноси Н1.

Случајно или намерно, ова скраћеница подсећа на усташки поздрав „За дом спремни“, који је коришћен у Независној Држави Хрватској (НДХ), и сматра се еквивалентом нацистичког „Зиг хајл“ поклича.

Слично министарство планирано је и у прошлој Влади. Тада је предложено да се назове Министарство усељеништва (имиграције) и демографске обнове, односно МУДО. То је изазвало смех у јавности па је одлучено да ће се министарство звати Министарство породице, усељеништва и демографске обнове, односно МОУДО. То министарство, ипак, никада није основано.

До краја дана заступници би требало да донесу законске измене којима ће омогућити састављање нове Владе што је најављено за уторак или среду, преноси Индеx.хр.

Нова Влада саставиће се на темељу четири законских предлога о изменама Закона о обвезама и правима државних службеника, изменама Закона о саставу државне управе, о структури и делокругу министарстава и других средишњих тела државне управе те о изменама Закона о Влади.

Индекс.хр

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*