Не подносе се! Станислава брани Тому од Зоране!

Саветница за медије председника Србије Станислава Пак изјавила је да је јако изненађена саопштењем Зоране Михајловић и да није први пут "када премијер није ту да госпођа Михајловић даје изјаве као да је она председник или шеф странке или као да је она премијер".

0

Потпредседница Владе Зорана Михајловић је саопштила да од највиших државних званичника очекује да на провокације Приштине одговарају мирно и мудро, а оно што не очекује, јесте да председник Томислав Николић прозива Владу што није тражила повратак српске војске на Косово.

„Јако сам била изненађена тоном тог саопштења, обраћати се у првом лицу, ја не очеујем ово или оно, није нешто што би требало да каже госпођа Зорана Михајловић и не знам у ком својству се она обратила, да ли као члан председништва или као министар“, рекла је Станислава Пак гостујући на ТВ Пинк.

Пак истиче да Михајловићевој апсолутно не приличи да се обраћа председнику на такав начин.

„Председник владе и председник странке има право да очекује од својих министара и од својих сарадника и од своје странке да се понашају на одређени начин, а овакво понашање је симптоматично, да се увек дешава када премијер није ту, да она више пута на неки начин преузима…“, рекла је Пак.

Она каже да је члан ГО СНС и да је заиста изненађена оваквом реториком Михајловићеве, „која ми више приличи некадашњем Г17 за коју знамо да је била једно интересно удружење и никако партија, јер партија је врло хијерархијски устројена организација.

„Зна се како се доносе одлуке и на којим органима странке се доносе одлуке и која је улога председника странке и који има право као неко ко се на изборима доказао да може да води странку да се понаша на одређени начин. Уколико госпођа Михајловић сматра да тако може да се понаша она треба да изађе на изборе и да се опроба да ли може да води…“, поручила је Пак.

Према њеним речима, непримерено је да неко ко је члан председништва странке на тај начин се обрати председнику Србје који је од грађана добио мандат да водли политику ове земље заједно са Владом Србије.
„Имала сам више прилика током протеклих месеци да улазим у сукобе због некаквих изјава и провокација оних који себе виде као премијере или као председнике. Како да вам кажем, кажу да празна лименка највише звечи“, навела је Пак.

Пак је рекла да има информације да је Зорана Михајловић на седници Председништва странке, која је одржана за викенд, рекла да би на председничким изборима требало да се кандидује Александар Вучић, те да Николић „ништа није урадио“.

„Нисам члан Председништва, али чула сам да је Михајловић имала изливе свог виђења како то (предсденички избори) треба да изгледа, да је рекла да Николић ништа није урадио и слично“, навела је Пак.

Коментаришући наводе појединих медија да је Николићев син Радомир „напао премијера“, Пак је навела да не верује да би млађи Николић некога вербално напао на такав начин.

„Николић није рекао да ће са синовима ићи у рат“

Председник Србије Томислав Николић није позивао на рат, изјавила је Станислава Пак и нагласила да Николић није рекао да ће ићи у рат са синовима и да је тај наслов у једним новинама „спинован“.

„Таман посла, рекао је да Србија неће изазивати сукобе нити провоцирати нити их жели… И патријарх је рекао – не дај боже да уђемо у рат… А шта ако се не дај боже деси Олуја два шта ће Србија, да седи скрштених руку…“, рекла је Пак на телевизији Пинк и додала да не верује да такав сукоб може да се деси, али је подвукла да је Србија спремна за сваки могући сценарио.

Пак је навела да у медијима на различите начине може да се представи нека ситуација.

„Видели сте изјаву председника у протеклих неколко дана да Србија никако не жели сукобе, а поготово не жели рат у јужној српској покрајини, а да уколико буде драстична ситуација и уколико Албанци буду убијали Србе, Србија мора да реагује. На ту мирољубиву поруку је уследио потпуно другачији спин медија, да Николић позива на рат, да се облачи у униформу, да ће са синовима да иде на Косово да ратује, што није био случај“, навела је Пак.

Говорећи о јучерашњем разговору амбасадора САД Кајла Скота и председника Томислава Николића, Пак каже да је састанак прошао у готово пријатељском тону, да је Николић отворено рекао све што мисли, а између осталог и да Србија не жели никога да провоцира.

Скот је, према њеним речима, рекао да подржава реформе, да очекује да се билатерални односи побољшају, али је додала и да верује да амерички амбасадор није имао праве информације у вези са односом Београда и Приштине.

Саветница председника је рекла и да очекује да ће председнички избори бити одржани 19. марта, да ће се Вучић и Николић договорити и на Сретење изаћи са заједничким ставом о председничком кандидату, истичући да су приче о њиховим несугласицама обичан спин.

Упитана који је њен став о томе да ли Николић треба да се кандидује, Пак је одговорила да ће председник одлучити, а да је она страначки војник који верује у хијерархију и да ће поштовати договор у странци.

„Надам се да ће председник прихватити предлог да се кандидује“, навела је Пак.

Упитана да ли очекује други круг председничких избора уколико СНС предложи Николића, Пак је рекла да сва истразивања показују да је један председнички кандидат три пута јачи од осталих.

„Не знам о каквим круговима разговарамо и Галуп и Стратеџик дају највеће шансе председнику Николићу. Уз подршку Вучића, ја не видим ту никакве кругове“, рекла је Пак.

Упитана да ли ће се Николић вратити у странку ако Вучић постане председник, Пак је одговорила питањем „а шта ће се радити ако Саша Јанковић победи“.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*